Vandaag, 13 februari 2013, heeft de Engelse Health Protection Agency (HPA Health Protection Agency (Health Protection Agency)) een nieuw geval van besmetting met het nieuwe coronavirus bevestigd. Wereldwijd zijn er 11 patiënten gemeld met ernstige luchtwegklachten veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De meldingen komen vanuit Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Update januari 2020: dit is een oud bericht. Het nieuwe coronavirus dat hier genoemd wordt, heeft later de naam MERS Middle East Respiratory Syndrome (Middle East Respiratory Syndrome) Middle East Respiratory Syndrome  gekregen.

In totaal zijn er nu 11 patiënten met een infectie met dit virus gemeld, waarvan er 5 zijn overleden. Deze nieuwe patiënt heeft recentelijk geen verre reizen gemaakt, maar heeft wel nauw contact gehad met de 10e patiënt die recent door de Engelse gezondheidsautoriteiten werd gerapporteerd, en die familie van hem is. Daarom zegt de Britse Health Protection Agency sterke aanwijzingen te hebben dat het nieuw type coronavirus ook overdraagbaar is van mens op mens. Wel werd opgemerkt dat betrokkene een medische aandoening heeft die hem mogelijk gevoeliger maakt voor infectie met het virus.

Het nieuwe coronavirus werd in september 2012 ontdekt door virologen van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center). Het kan ernstige luchtwegklachten met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Doordat de gezondheidsautoriteiten nu alert zijn op infecties met dit virus, is het de verwachting dat er in de komende tijd vaker patiënten met dit nieuwe coronavirus gemeld worden. In Nederland is een dergelijke patiënt tot dusverre nog niet gemeld.

Link naar website van het HPA