Mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen mogen elk jaar gratis de griepprik halen. Op advies van de Gezondheidsraad kunnen ook alle zwangere vrouwen gratis de griepprik krijgen. Dat gebeurt dit jaar nog door de huisarts. Vanaf 2023 krijgen zwangere vrouwen gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen daarmee de griepprik halen bij het consultatiebureau. Daar wordt ook de 22-wekenprik tegen kinkhoest aan zwangere vrouwen gegeven. Zo kunnen zwangere vrouwen hun vaccinaties tijdens de zwangerschap op één adres halen.
In 2022 nog zelf bij huisarts melden
De komende tijd zullen het RIVM en de betrokken beroepsgroepen, zoals de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen), de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en partijen rondom de jeugdgezondheidszorg (JGZ (Jeugdgezondheidszorg)), werken aan de invoering van de griepvaccinatie voor zwangere vrouwen. Omdat hiervoor veel geregeld moet worden is de invoering bij de JGZ dit jaar nog niet mogelijk. Daarom mogen alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, zich dit jaar van 1 oktober tot en met 31 december zelf bij hun huisarts melden voor de gratis griepprik.
Griepprik voor baby en moeder
De griepprik is de beste bescherming voor pasgeborenen tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook de zwangere heeft na griepvaccinatie zelf minder kans op zwangerschapscomplicaties door griep. Griep verloopt bij pasgeborenen en zwangeren meestal zonder complicaties. Maar griep kan bij hen leiden tot ademhalingsproblemen waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is.
Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen, die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Op die manier is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner en als de baby griep krijgt, is het meestal mild.