Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw.

Mogelijke gevolgen van griep

afbeelding 1 baby ziek door griep

Baby's kunnen ernstig ziek worden van griep

afbeelding 2 baby benauwd door griep

Ze kunnen erg benauwd worden 

afbeelding 3 ziekenhuis

Soms moeten ze naar het ziekenhuis

Afbeelding 4 zwangeren ziek van griep

Ook zwangeren kunnen erg ziek worden van griep

This information in multiple languages

Hoe werkt de griepvaccinatie

Na griepvaccinatie maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Ook is de zwangere vrouw zelf beschermd. Als de baby of de zwangere vrouw toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild. Het vaccin zelf komt niet bij de baby.

Griep tijdens de zwangerschap

Als een zwangere griep krijgt heeft zij een groter risico om er ernstiger ziek van te worden dan een niet zwangere vrouw. Zwangere vrouwen worden vaker opgenomen in het ziekenhuis door griep dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Het risico op opname op de intensive care of sterfte door griep lijkt niet hoger.

Door onderzoek in andere landen wordt geschat dat er in Nederland elk jaar ongeveer 11.000 vrouwen griep krijgen waarvan ongeveer 45 vrouwen worden opgenomen in het ziekenhuis door de gevolgen van griep. Van wie ongeveer 1 tot 5 op de intensive care moet worden opgenomen.

Animatie vaccinaties tijdens de zwangerschap

In deze animatievideo wordt uitgelegd waarom het verstandig is om je je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren, hoe het precies werkt en waar je terug kunt.

VOICE-OVER: "Je tijdens de zwangerschap laten vaccineren om je baby te beschermen, hoe zit dat? Pasgeboren baby’s zijn
erg vatbaar voor kinkhoest en griep. Ze kunnen hier ernstig ziek van worden. Wil je jouw baby hiertegen beschermen? Dan kun je je tijdens
de zwangerschap laten vaccineren.

Met de 22-wekenprik bescherm je je baby al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. En met de griepprik bescherm je
je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Maar, hoe werkt dit eigenlijk?"

Als je gevaccineerd wordt, maakt je lichaam antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Deze beschermen jou, én ook je baby.

Via de placenta geef je namelijk continu voedingsstoffen door. En als je antistoffen hebt, geef je die dus ook door. Zo heeft jouw baby de eerste maanden minder kans op het krijgen van griep en veel minder kans op kinkhoest. Daarbij, ben je zelf óók
beter beschermd tegen deze ziektes. En dat komt goed uit, je energie kun je nu namelijk wel ergens
anders voor gebruiken. Beide prikken zijn gratis en je kunt ze halen bij het consultatiebureau.

Meer weten over vaccineren tijdens je zwangerschap? Kijk dan op deverloskundige.nl/griepprik"

Logo's Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Verloskundige.

Check eenvoudig of je de griepprik mag halen

Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau. Je verloskundige zal dit ook met je bespreken. Vul hieronder je uitgerekende datum in. Dan kan je gemakkelijk zien of je wel of niet de griepprik mag halen. 

Prik halen 

Je maakt zelf een afspraak bij het consultatiebureau in je buurt. Bekijk waar je dat kunt doen.

Zwangerschap en andere vaccinaties

Vaccinaties tijdens de zwangerschap beschermen jou en je baby direct vanaf de geboorte tegen kinkhoest, griep en corona. Lees meer over deze vaccinaties tijdens de zwangerschap en over vaccineren tegen corona tijdens zwangerschap.