Onderzoekers van RIVM, de Vrije Universiteit Amsterdam en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en van Flevoland en Amsterdam laten dit weekend op Lowlands een virtueel zombievirus los op de festivalbezoekers. Het doel is om in kaart te brengen hoe epidemieën zich verspreiden. Lowlands Science heeft hiermee de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game.

Bezoekers aan het Lowlandsfestival kunnen meedoen aan het onderzoek door de LowlandZ game te downloaden. De spelers beginnen 'gezond' aan het spel en het doel is om dat zo lang mogelijk te blijven. Ze kunnen worden geïnfecteerd door te lang in de buurt van 'zombies' te zijn. Wanneer je besmet bent, word je ook zombie. Je hebt dan als taak zoveel mogelijk anderen te infecteren. Zo kan worden onderzocht hoe een virus zich in de praktijk verspreidt.

Onderzoek

De wetenschappers onderzoeken hoe lang het duurt voordat er een epidemie ontstaat en hoe de infectiehaarden verlopen . 'Er zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieën. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment. Daarmee proberen we de modellen te valideren en te verbeteren', aldus hoogleraar Sandjai Bhulai van de VU Vrije Universiteit (Vrije Universiteit).

Don Klinkenberg van het RIVM vult aan: 'Eén van de aannames gaat bijvoorbeeld over welke mensen veel en weinig contacten maken. Dit baseren we op eerdere uitbraken: we kijken wie geïnfecteerd werden en herleiden daarmee wie met wie contact hadden. Hoe goed dat werkt kunnen we nu eens echt onderzoeken, want in de zombie-epidemie zien we allebei: alle contacten én wie geïnfecteerd wordt.'

Doe mee

De zombie LowlandZ app is nu verkrijgbaar voor iPhone en Android en werkt alleen op het Lowlands-terrein. De onderzoekers staan het hele weekend in de tent van Lowlands Science.