Teun Guichelaar is experimenteel immunoloog, met expertise op het gebied van veroudering van het immuunsysteem en de werking van onze afweer tegen virusinfecties. Experimenteel onderzoek dat hij met zijn onderzoeksteam doet, heeft als doel een beter begrip te krijgen van invloeden van veroudering en verstoring van het dag-nachtritme op immuniteit tegen virusinfecties van de luchtwegen. Zijn huidige studies richten zich op concepten van de werking van T-cellen die afweerreacties tegen virussen controleren, en op de werking van antilichamen tegen het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus (respiratoir syncytieel virus).

Creatief wetenschappelijk onderzoek kan nieuwe wendingen geven aan heersende dogma’s en stigma’s. Nieuwe concepten helpen ons beter te begrijpen hoe het kan dat, naarmate we ouder worden, de een meer dan de ander vatbaar wordt voor ernstige infectieziekten.

Teun Guichelaar is wetenschappelijk medewerker bij het Centrum Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins)), onderdeel van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb Centre for Infectious Disease Control (Centre for Infectious Disease Control)).

Achtergrond

Teun Guichelaar is cel- en moleculair bioloog, en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op onderzoek aan controle van ontstekingsreacties door T-cellen die auto-immuunziekte veroorzaken. Daarna deed hij in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU Universitair Medisch Centrum Utrecht (Universitair Medisch Centrum Utrecht)) als postdoctoraal onderzoeker ervaring op met onderzoek aan functionele veranderingen van ontstekingsremmende T-cellen bij transplantatie van witte bloedcellen ter behandeling van kanker. Sinds 2011 doet hij als wetenschappelijk medewerker bij het RIVM met zijn team onderzoek aan de impact van veroudering op immuniteit tegen virale luchtweginfecties en de werking van vaccins, in het centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV).

Expertise

  • Immunologie
  • Virusinfecties
  • Veroudering
  • Bioritme

Contact

E-mail: info@rivm.nl

Geselecteerde publicaties

Regulatory KIR+ RA+ T cells accumulate with age and are highly activated during viral respiratory disease . Pieren DKJ, Smits NAM, Hoeboer J, Kandiah V, Postel RJ, Mariman R, van Beek J, van Baarle D, de Wit J, Guichelaar T (Aging Cell, 2021) 

Compromised DNA Repair Promotes the Accumulation of Regulatory T Cells With an Aging-Related Phenotype and Responsiveness. Pieren DKJ, Smits NAM, Imholz S, Nagarajah B, van Oostrom CT, Brandt RMC, Vermeij WP work package (work package), Dollé MET, Guichelaar T (Frontiers in Aging, 2021) 

Vaccinatie en veroudering - Guichelaar T (Ons Afweersysteem, kwartaal 3, 2018) ISBN/EAN 978-90-73196-91-9

Impaired immune response to vaccination against infection with human respiratory syncytial virus at advanced age.  Guichelaar T, Hoeboer J, Widjojoatmodjo MN, Reemers SS, van Els CA, Otten R, van Remmerden Y, Boes J, Luytjes W (Journal of Virology, 2014) 

De impact van veroudering op de immuunrespons tegen vaccins en infectieziekten - Guichelaar T, Kaaijk P (Infectieziekten Bulletin, Oktober 2012)