Teun Guichelaar is experimenteel immunoloog  met expertise op het gebied van veroudering, immuun-regulatie en dag-nachtritme van het afweersysteem. Experimentele- en preklinische studies die hij met zijn onderzoeksteam doet, hebben als doel een beter begrip te krijgen van de gevolgen van ouderdom en verstoring van het dag-nachtritme voor immuniteit tegen virale luchtweginfecties, zoals influenza, COVID-19 en het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel) virus. Studies richten zich in het huidige onderzoek vooral op de mechanismen van regulatie van T-cellen en op de inductie van antilichamen tegen respiratoire virussen als Respiratoir Syncytieel Virus (RS virus, ook wel RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)).

Ons afweersysteem reageert op verschillende leeftijden anders op infectieziekten en vaccins. Dit besef biedt de basis voor nieuw onderzoek dat nodig is voor het vinden van manieren waarmee we infectieziekten adequater kunnen bestrijden in leeftijdsgroepen die vatbaarder zijn en waarin effectiviteit van vaccinatie vaak minder sterk is

Teun Guichelaar is wetenschappelijk medewerker bij het Centrum Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins)).

Achtergrond

Teun Guichelaar volgde zijn studie cel- en moleculaire biologie aan de Wageningen Universiteit, en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op onderzoek aan regulatie van ontstekingsreacties door T-cellen die auto-immuunziekte veroorzaken. Daarna werkte hij in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU Universitair Medisch Centrum Utrecht (Universitair Medisch Centrum Utrecht)) als post-doc onderzoeker aan functionele veranderingen van ontstekingsremmende regulatoire T-cellen in transplantatie van witte bloedcellen ter behandeling van kanker. Sinds 2011 doet hij als wetenschappelijk medewerker bij het RIVM met zijn team onderzoek aan de impact van veroudering op immuniteit tegen virale luchtweginfecties en de werking van vaccinatie, in het centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV).

Expertise

  • Immunologie
  • Veroudering
  • Bioritme van de afweer

 

Contact

E-mail: info@rivm.nl

Geselecteerde publicaties

Regulatory KIR+ RA+ T cells accumulate with age and are highly activated during viral respiratory disease . Pieren DKJ, Smits NAM, Hoeboer J, Kandiah V, Postel RJ, Mariman R, van Beek J, van Baarle D, de Wit J, Guichelaar T (Aging Cell, 2021) 

Compromised DNA Repair Promotes the Accumulation of Regulatory T Cells With an Aging-Related Phenotype and Responsiveness. Pieren DKJ, Smits NAM, Imholz S, Nagarajah B, van Oostrom CT, Brandt RMC, Vermeij WP work package (work package), Dollé MET, Guichelaar T (Frontiers in Aging, 2021) 

Vaccinatie en veroudering - Guichelaar T (Ons Afweersysteem, kwartaal 3, 2018) ISBN/EAN 978-90-73196-91-9

Impaired immune response to vaccination against infection with human respiratory syncytial virus at advanced age.  Guichelaar T, Hoeboer J, Widjojoatmodjo MN, Reemers SS, van Els CA, Otten R, van Remmerden Y, Boes J, Luytjes W (Journal of Virology, 2014) 

De impact van veroudering op de immuunrespons tegen vaccins en infectieziekten - Guichelaar T, Kaaijk P (Infectieziekten Bulletin, Oktober 2012)