Evaluation of potential adverse health effects from bread salt 2.0 Higher intake of potassium, magnesium and chloride

Evaluation of potential adverse health effects from bread salt 2.0 Higher intake of potassium, magnesium and chloride

Go to abstract

Samenvatting

De meeste Nederlanders krijgen te veel zout (natrium) binnen. Dat kan voor een hoge bloeddruk zorgen, waardoor mensen een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. Daarom stimuleert het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) fabrikanten om minder zout aan voedingsmiddelen toe te voegen. Het gebruik van zoutvervangers kan daar misschien bij helpen.

Een belangrijke bron van zout is brood. In Nederland eten mensen veel brood waardoor zij via dit product relatief veel zout binnenkrijgen. De bakkerijsector wil met een zoutvervanger de hoeveelheid zout in brood, broodvervangers en andere bakkerijproducten verlagen (bakkerszout 2.0). Hierin zit minder natrium, maar meer van de mineralen kalium, magnesium en chloride. VWS gaat beslissen onder welke voorwaarden dat mag. Het RIVM onderzocht daarom of het gebruik van bakkerszout 2.0 negatieve effecten voor de gezondheid heeft.

Er blijkt weinig informatie te zijn over mogelijk negatieve gezondheidseffecten van bakkerszout 2.0. Het lijkt erop dat deze effecten bij gezonde volwassenen niet optreden. Voor bepaalde mensen is de kans op negatieve gezondheidseffecten groter als ze meer kalium binnenkrijgen. Bijvoorbeeld voor mensen van wie de nieren niet goed werken of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals bij hartfalen. Voor anderen, zoals jonge kinderen en zwangere vrouwen, is er te weinig informatie om een conclusie te trekken.

Het RIVM adviseert enkele voorwaarden te stellen als bakkerszout 2.0 en andere zoutvervangers gaan worden gebruikt. Zo is het belangrijk om duidelijk op de verpakking van een voedingsmiddel te vermelden welke mineralen in de zoutvervanger zitten en de hoeveelheid kalium te vermelden. Ook moeten zorgprofessionals en risicogroepen informatie krijgen over de veranderingen. Verder moeten er voedingsmiddelen met weinig kalium beschikbaar blijven voor mensen met een kaliumbeperkt dieet.

Daarnaast adviseert het RIVM te volgen hoeveel van de drie mineralen mensen binnenkrijgen en welk deel als toevoeging aan voedingsmiddelen. Bovendien is het belangrijk in kaart te brengen in welke voedingsmiddelen zoutvervangers zitten. Ook is meer onderzoek naar mogelijke schadelijke effecten van de drie mineralen noodzakelijk. Tot slot moet worden uitgezocht aan welke wet- en regelgeving het gebruik van zoutvervangers moet voldoen.

Abstract

Most Dutch people consume too much salt (sodium). This may cause high blood pressure, significantly increasing the risk of cardiovascular diseases. That is why the Dutch Ministry of Health, Welfare and Sport encourages manufacturers to lower the amount of salt added to food products. The use of salt substitutes may help in that regard.

Bread is an important source of salt. As Dutch people eat a lot of bread, they consume a relatively high amount of salt through this product. The bakery sector wants to reduce the quantity of salt in bread, bread replacing products, and other bakery products by using a salt substitute (bread salt 2.0). This contains less sodium, but more of the minerals potassium, magnesium and chloride. The Ministry of Health, Welfare and Sport will decide under what conditions this will be permitted. RIVM therefore examined whether the use of bread salt 2.0 has any adverse health effects.

There has turned out to be little information on the possible adverse health effects of bread salt 2.0. These effects do not seem to occur in healthy adults. For some people, the chance of adverse health effects is higher if they consume more potassium. For example, people with kidney failure or people who take particular medicines, like for heart failure. For others, such as young children and pregnant women, there is too little information to draw any conclusions.

RIVM recommends setting a number of conditions if bread salt 2.0 and other salt substitutes are going to be used. For instance, it is important to clearly state on the packaging of a food product what minerals are contained in the salt substitute, as well as the quantity of potassium. Care professionals and at-risk groups should also be informed of the changes. Furthermore, low-potassium food products must remain available for people with a potassium-restricted diet.

RIVM also recommends monitoring the quantity of the three minerals consumed by people and the quantity consumed that has been added to food products. Moreover, it is important to identify the food products that contain salt substitutes. Further research into possible adverse effects caused by the three minerals is also necessary. Lastly, it is recommended to determine with which laws and regulations the use of salt substitutes must comply.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM

Resterend

Grootte
1187 kb