The environmental impact, protein intake and ratio of food consumption in the Netherlands (2019-2021)

The environmental impact, protein intake and ratio of food consumption in the Netherlands (2019-2021)

Go to abstract

Samenvatting

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur)) wil dat de bevolking in Nederland minder dierlijk en meer plantaardig voedsel gaat eten en drinken. Dat is gezonder en beter voor het milieu. Het doel is dat mensen in 2030 evenveel dierlijk als plantaardig eiwit binnenkrijgen (50/50); nu is dat nog 59 versus 41 procent.

Het RIVM brengt hiervoor in kaart hoeveel voedsel we in Nederland per dag eten en hoeveel dierlijke en plantaardige eiwitten we daarmee binnenkrijgen. Ook is berekend in welke mate de productie en consumptie van voedsel het milieu belast. Dit is gedaan voor de periode 2019-2021. In vergelijking met de vorige peiling van 2012-2016 hebben we minder vlees gegeten en meer plantaardig voedsel. Gemiddeld kregen we 59 procent dierlijke eiwitten binnen. Dit percentage is nog te hoog, maar gaat wel de goede kant op.

De meeste mensen in Nederland kregen meer dan 50 procent dierlijke eiwitten binnen. Wel zijn er verschillen te zien tussen bepaalde groepen. Zo komen kinderen en mensen die minder of geen vlees eten, dichter bij het doel. Daarmee belasten ze het milieu ook minder. Meisjes en vrouwen krijgen minder dierlijke eiwitten binnen dan jongens en mannen. Volwassenen van 18-50 jaar krijgen minder dierlijke eiwitten binnen dan volwassenen van 65 tot 79 jaar.

De milieubelasting van wat we elke dag eten is bepaald op basis van hoeveel broeikasgassen er door de productie en consumptie vrijkomen en hoeveel irrigatiewater en land ervoor nodig is. Ook is gekeken naar de vermesting van zoet en zout water en de verzuring van de bodem. De productie en consumptie van dierlijk voedsel (vlees, zuivel en kaas) belastten het milieu het meest. De productie en consumptie van fruit en olijven, noten en zaden en vlees droegen het meeste bij aan het waterverbruik.

De milieubelasting is niet direct te vergelijken met de resultaten van de vorige peiling. Dat komt omdat de impact op het milieu met nieuwere informatie is berekend.

Kijk voor meer informatie op: Milieubelasting van voedingsmiddelen.

Abstract

The Ministry of Agriculture, Fisheries, Food Security and Nature wants people in the Netherlands to eat and drink less animal-based and more plant-based food. This is healthier and better for the environment. The target is for people to ingest as many animal as plant-based proteins (50/50) in 2030. This ratio is currently 59/41.

To this end, RIVM is mapping out how much food people in the Netherlands eat every day and what is the content of animal and plant-based proteins in the Dutch diet. It has also calculated the extent to which food production and consumption impacted the environment in the period 2019–2021. Compared with the previous survey for the period 2012–2016, people in the Netherlands consumed less meat and more plant-based food. On average, 59 per cent of the proteins they ingested were animal-based. Although this percentage is still too high, it is moving in the right direction.

For most people in the Netherlands, more than 50 per cent of their protein intake consisted of animal-based proteins. However, there are differences between certain groups. For instance, children and people who consume less or no meat are closer to achieving the target. Girls and women ingest less animal-based protein than boys and men. Adults aged between 18 and 50 ingest less animal-based protein than adults aged between 65 and 79.

The environmental burden of our daily food consumption was calculated based on the amount of greenhouse gases released by production and consumption and the amounts of irrigation water and land required. RIVM also looked at the marine and freshwater eutrophication and terrestrial acidification. The production and consumption of animal-based food (such as meat, dairy and cheese) is most harmful to the environment. The production and consumption of fruit and olives, nuts and seeds and meat contributed the most to the consumption of irrigation water.

The environmental burden cannot be compared directly with that reported in the previous survey because the burden on the environment has been calculated using new information.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Overig

Grootte
4664 kb