- Publicatiedatum
- 14-05-2025
Vitamin B6: maximum amounts that may be added to food products and dietary supplements. Mathematical substantiation using scenarios
Vitamin B6: maximum amounts that may be added to food products and dietary supplements. Mathematical substantiation using scenarios
Samenvatting
Als mensen lange tijd veel vitamine B6 binnenkrijgen, kunnen ze gezondheidsklachten krijgen, zoals tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten. Daarom heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) bepaald hoeveel vitamine B6 mensen per dag veilig mogen binnenkrijgen. Dit heet de aanvaardbare bovengrens.
Fabrikanten mogen vitamine B6 toevoegen aan voedingsmiddelen (verrijking) en voedingssupplementen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij bepaalde ontbijtgranen en dranken. In de Nederlandse wet staat aangegeven hoeveel vitamine B6 maximaal mag worden toegevoegd. Deze hoeveelheden zijn bepaald op basis van de aanvaardbare bovengrens. De Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie denken erover na om maximale waarden voor de toevoeging van vitamines en mineralen aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen te bepalen die in de hele Europese Unie gelden. Totdat dit Europees geregeld is, heeft elke lidstaat hiervoor eigen wetgeving.
Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) denkt nu opnieuw na over de maximale hoeveelheid vitamine B6 die in Nederland aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen mag worden toegevoegd. Dat komt omdat de EFSA in 2023 de aanvaardbare bovengrens voor vitamine B6 heeft verlaagd naar aanleiding van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Dat betekent dat mensen per dag minder vitamine B6 mogen binnenkrijgen. Als input voor de besluitvorming hierover heeft het RIVM scenario's doorgerekend. VWS zal beslissen hoe hoog de maximale hoeveelheden mogen zijn.
Voor de scenario's is eerst berekend hoeveel vitamine B6 mensen via de gewone voeding binnenkrijgen, en hoeveel er dan nog overblijft tot de aanvaardbare bovengrens is bereikt. De hoeveelheid die overblijft heet de vrije ruimte. In de scenario's is onder andere de hoeveelheid voor de vrije ruimte op verschillende manieren verdeeld over supplementen en voedingsmiddelen. Daarna is voor voedingsmiddelen en voedingssupplementen berekend hoeveel vitamine B6 er maximaal aan mag worden toegevoegd.
Volgens nieuwe inzichten zijn er aanwijzingen dat bepaalde mensen gevoeliger zijn voor gezondheidsklachten. Ook als zij minder vitamine B6 binnenkrijgen dan de aanvaardbare bovengrens. Het RIVM adviseert om hier meer inzicht in te krijgen. Het RIVM geeft het ministerie als overweging mee om waarschuwende teksten te verplichten op voedingssupplementen en voedingsmiddelen waaraan vitamine B6 is toegevoegd.
Voor dit onderzoek zijn gegevens van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling (VCP (Voedselconsumptiepeiling)) gebruikt. De VCP geeft aan wat mensen per dag eten en drinken.
Abstract
When people ingest large amounts of vitamin B6 over a long period of time, this may lead to health problems, such as tingling or numbness in the hands and feet. That is why the European Food Safety Authority (EFSA) has determined a safe daily intake limit for vitamin B6. This is called the tolerable upper intake level.
Manufacturers are allowed to add vitamin B6 to food products (fortification or enrichment) and dietary supplements. For example, this vitamin is added to certain drinks and breakfast cereals. Dutch law specifies the maximum amount of vitamin B6 that may be added. These amounts are determined based on the tolerable upper intake level. The European Commission and the Member States of the European Union are considering maximum amounts for addition of vitamins and minerals to food products and dietary supplements that apply across the entire European Union. Until this has been arranged at European level, each Member State will have its own legislation.
The Dutch Ministry of Health, Welfare and Sport is currently considering whether the maximum amount of vitamin B6 that may be added to food products and dietary supplements in the Netherlands should be amended. The reason for this is that the EFSA reduced the tolerable upper intake level for vitamin B6 in 2023 based on the latest scientific insights. This means that people should ingest less vitamin B6 each day. The National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) has calculated several scenarios as input for decision-making. The Ministry of Health, Welfare and Sport will determine the maximum amounts.
For the scenarios, vitamin B6 intake through normal food was calculated first, followed by the remaining intake before the tolerable upper intake level was reached. This remaining intake is called the free space. Among other things, the scenarios look at how the amount of the free space could be distributed across supplements and food products in different ways. Subsequently, the maximum amount of vitamin B6 that could be added to food products and dietary supplements was calculated.
According to new insights, there are indications that some people are more susceptible to adverse health effects. Even if they ingest less vitamin B6 than the tolerable upper intake level. RIVM advices to gain more insight into this. The RIVM gives the Ministry the consideration of mandatory text warnings on dietary supplements and foods with added vitamin B6.
The data of the Dutch food consumption survey (VCP) were used for this study. The VCP shows what people eat and drink each day.
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
Overig
- Grootte
- 671 kb