Go to abstract

Samenvatting

Op veel MBO-locaties zijn de afgelopen jaren maatregelen getroffen om een gezond voedingspatroon onder studenten te stimuleren, maar er kan nog veel aan het voedingsaanbod worden verbeterd. Dit blijkt uit een inventarisatie onder 27 MBO-locaties. Hiervoor zijn enquĂȘtes afgenomen onder de facilitair managers van de deelnemende scholen. De resultaten bieden aanknopingspunten om de komende jaren het voedingsaanbod op scholen te verbeteren en voor verder onderzoek naar de effecten van maatregelen. Het RIVM heeft de inventarisatie samen met het onderzoeksbureau de DSP-groep uitgevoerd, op initiatief van de MBO-raad. Beter assortiment De scholen hebben vooral het assortiment in kantines en automaten aangepast. Ook wordt op ruim de helft van de locaties gebruik gemaakt van een (kleur)coderingssysteem dat aangeeft welke producten gezond of minder gezond zijn. Daarnaast is er aandacht voor voeding in de lesstof. De scholen wordt aanbevolen om komende jaren gezonde voedingskeuzes nog gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld door goede lespakketten te ontwikkelen en door gezonde voeding te promoten. Evenwichtig aanbod gezonde en minder gezonde producten De meeste MBO locaties beschikken over een kantine en frisdrank- en snoepautomaten. Volgens de facilitair managers houdt het aanbod van gezonde en minder gezonde producten in de kantines elkaar in evenwicht. Op de meeste locaties worden daar diverse 'gezonde' producten aangeboden, zoals belegde broodjes en soep, maar ook calorierijke producten als chips, candybars, zakjes snoep en (gevulde) koeken. Het aanbod aan dranken in de kantines en frisdrankautomaten omvat meestal zowel calorierijke varianten (zoals frisdrank, melk- en yoghurtdranken, vruchtensappen en sportdrank met toegevoegd suiker), als calorie-arme (zoals light-frisdrank, melk- en yoghurtdranken en vruchtensappen zonder toegevoegd suiker en bronwater). Gedeelde verantwoordelijkheid Alle deelnemende facilitair managers vinden dat MBO scholen een verantwoordelijkheid hebben om een gezond voedingspatroon onder studenten te bevorderen. Hierbij wordt wel vaak opgemerkt dat het om een gedeelde verantwoordelijkheid gaat, met onder meer de ouders en de studenten zelf. Daarnaast hebben scholen volgens hen slechts tot op zekere hoogte invloed op het voedingspatroon van studenten.

Abstract

In the past few years, many schools in the vocational education system took actions to improve the dietary pattern of students, but much room for improvement of the food supply remains. This is shown in an investigation at 27 locations. Data were collected by questionnaires from facility managers of the participating schools. The results provide leads to further improve the food supply at Dutch secondary schools and to carry out further research to the effects of actions. This investigation was performed by the RIVM together with the research organisation DSP-group, in request of the council for vocational education ("MBO Raad").

Improved assortment
Schools mainly adjusted the range of products in canteens and vending machines. In addition a (color) coding scheme to indicate which products are healthy or less healthy is used at more than half the locations. Besides, there is attention for nutrition in the school curriculum. Schools are recommended to make the healthy food choice easier and more attractive for students. This can be achieved by developing adequate educational materials and by promoting healthy foods.

Balanced supply of healthy and less healthy products
At most locations a canteen and vending machines for (soft) drinks and candy are present. According to the facility managers, the supply of healthy and less healthy products in the canteens is well balanced. At most locations several "healthy" products such as sandwiches and soup, but also energy-dense products such as crisps, candy bars, sweets and pastry/cake are offered in the canteens. The range of drinks in canteens and vending machines mostly includes high-caloric types (such as soft drinks, dairy, fruit juices and sports drinks with added sugar), as well as low-caloric types (such as light soft drinks, dairy and fruit juices without added sugar and spring water).

Shared responsibility
In the opinion of all of the participating facility managers, vocational education schools have a responsibility in encouraging a healthy dietary pattern among students. However, many remark that this responsibility is shared with, among others, the parents and the students themselves. Besides, in their opinion schools only have a limited influence on the dietary pattern of students.

Resterend

Grootte
413KB