- Publicatiedatum
- 23-09-2025
Foodborne and other enteral infections in the Netherlands. 2024 Annual Report
Foodborne and other enteral infections in the Netherlands. 2024 Annual Report
Samenvatting
Mensen kunnen ziek worden als ze voedsel eten dat besmet is met verschillende bacteriën, virussen of parasieten. Ook via andere routes kunnen ze er ziek van worden, zoals door contact van mens-op-mens of via dieren. Meestal krijgen mensen daarvan maag-darmklachten, zoals overgeven, buikpijn en/of (bloederige) diarree. In sommige gevallen kunnen de klachten ernstig zijn, zoals hepatitis, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.
Net als in 2023 werden mensen in 2024 vaker ziek door Salmonella Enteritidis dan in de jaren 2015-2019. Deze bacterie kwam ook vaker voor bij leghennen in Nederland. Daarnaast zijn meer mensen ziek geworden van Shiga toxine-producerende E. coli (Escherichia coli) (STEC) -bacterie, hepatitis A-virus en norovirus. De toename in het aantal norovirusinfecties komt mogelijk doordat mensen vooral ziek werden van een genotype dat tot voor kort minder vaak voorkwam. Waarschijnlijk hebben mensen er daardoor minder afweer tegen opgebouwd.
In totaal liepen in Nederland in 2024 naar schatting bijna 2 miljoen mensen een infectie op met een voedsel-gerelateerde ziekteverwekker. De ziektelast wordt met een internationale maat aangegeven: DALY (Disability Adjusted Life Year)'s (Disability Adjusted Life Years). De totale ziektelast van 14 voedselgerelateerde ziekteverwekkers in 2024 werd geschat op 12.000 DALY. Dit is iets hoger dan in 2023 (11.000 DALYs; 9 procent meer). Het deel van de ziektelast dat via voeding is veroorzaakt, is in 2024 geschat op 4.700 DALY. Dat is vergelijkbaar met 2023.
De totale ziektekosten van deze 14 voedselgerelateerde ziekteverwekkers zijn geschat op 566 miljoen euro in 2024. Dit is hoger dan in 2023 (553 miljoen euro; 2 procent meer). De geschatte kosten veroorzaakt door besmet voedsel bedroegen in 2024 192 miljoen euro. Dat is iets lager dan in 2023 (193 miljoen euro; 0,5 procent minder).
Het RIVM houdt bij hoe vaak voedselgerelateerde en enterale infecties in Nederland voorkomen en brengt uitbraken en de ziektelast (inclusief kosten) in kaart. Bij dit soort infecties werkt het RIVM samen met partners als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Wageningen Food Safety Research (WFSR).
Abstract
When people eat food contaminated with various kinds of bacteria, viruses or parasites, they can get ill. They can also get ill when exposed to these germs via a different route, such as human-to-human or animal-to-human contact. In most cases, the infection causes gastrointestinal symptoms, such as vomiting, abdominal pain and/or (bloody) diarrhoea. Sometimes, people develop serious complaints, such as hepatitis, sepsis or meningitis.
In 2024 (as in 2023), more people fell ill with Salmonella Enteritidis than in the years from 2015 to 2019. This bacterium was also found more frequently among laying hens in the Netherlands. Additionally, more people fell ill with Shiga toxin-producing E. coli (STEC) bacteria, hepatitis A virus and norovirus. The increase in the number of norovirus infections may be due to the fact that people were mostly infected by a norovirus genotype that was less common until recently. As a result, people have probably developed less immunity to it.
In total, it is estimated that nearly 2 million people in the Netherlands contracted an infection from a foodborne pathogen in 2024. We use an international unit to indicate the disease burden: DALYs (Disability Adjusted Life Years). In 2024, the total disease burden caused by 14 foodborne pathogens was estimated to be 12,000 DALYs. This is slightly higher (+9%) than in 2023 (11,000 DALYs). The portion of the disease burden attributable to food in 2024 is estimated at 4,700 DALYs. This is comparable to the figure for 2023.
The total healthcare costs associated with these 14 foodborne pathogens in 2024 have been estimated at 566 million euros. This is 2% more than in 2023 (553 million euros). The estimated costs caused by contaminated food amounted to 192 million euros in 2024. This is slightly less (-0.5%) than in 2023 (193 million euros).
RIVM monitors the frequency of foodborne and enteral infections in the Netherlands and maps out the outbreaks and the associated disease burden (including costs). For these types of infections, RIVM collaborates with various partners, including the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA) and Wageningen Food Safety Research (WFSR).
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
Resterend
- Grootte
- 3922 kb