Food safety when reusing residual streams in a circular food system

Food safety when reusing residual streams in a circular food system

Go to abstract

Samenvatting

Met een circulair voedselsysteem kan verspilling worden tegengegaan door resten, van de productie en consumptie van voedsel, opnieuw te gebruiken. Zo kunnen resten van gewassen uit de landbouw, zoals bladeren of stengels, worden gebruikt om nieuwe voedselproducten te maken. Dat geldt ook voor resten die vrijkomen bij de productie van vlees, vis en zuivel, zoals botten, vissenkoppen of wei. 

Het RIVM en de Wageningen Food Safety Research (WFSR) onderzochten welke soorten resten vrijkomen bij de productie en consumptie van voedsel en in welke hoeveelheden. Daar is nog weinig over bekend. Het grootste deel van de resten blijkt te ontstaan in de landbouw en de voedselverwerkende industrie. Vooral bij de teelt en verwerking van suikerbieten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil weten of het veilig is om de resten opnieuw te gebruiken. En of ziekteverwekkers zoals bacteriĆ«n of virussen via deze resten in voedsel kunnen terechtkomen. 

Het onderzoek laat zien dat voedselresten veilig opnieuw kunnen worden gebruikt wanneer producenten de regels voor voedselveiligheid volgen. Zij zijn wettelijk verplicht om veilige producten te maken. In het begin van de voedselketen - bij de teelt van gewassen - zijn er minder regels voor voedselveiligheid. In deze fase kunnen ziekteverwekkers via bodem, mest of water in de resten komen. Zo kunnen ze uiteindelijk in voedsel terechtkomen. 

Het RIVM beveelt daarom de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en andere toezichthouders aan om in het begin van de voedselketen meer controle uit te voeren. Vooral als resten worden gebruikt voor voedsel of diervoeder. Ook zijn duidelijke regels nodig voor boeren en producenten. Sommige bedrijven maken nieuwe producten van voedselresten, maar kennen de regels daarvoor niet altijd goed. Zonder goede voorlichting over voedselveiligheid en toezicht kunnen risico's ontstaan. Verder is het belangrijk om voedselresten te registreren en monitoren, want anders blijven risico's onzichtbaar.

Abstract

In a circular food system, waste can be reduced by reusing residual streams from food production and consumption. For example, parts of crops like leaves or stems can be used to make new food products. This also applies to residual streams from meat, fish, and dairy production, such as bones, fish heads, or whey.

RIVM and Wageningen Food Safety Research (WFSR) studied what types of residual streams are generated during food production, and how large each of these residual streams is. Not much is known about this yet. Most residual streams come from farming and the food industry, especially from the growing and processing of sugar beets. The Dutch Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA) would like to know if it is safe to reuse these residual streams. They would also like to know if pathogens such as bacteria or viruses could end up in food through these streams.

This study shows that food residual streams can be reused safely if producers follow food safety rules. They are legally required to make safe products. At the start of the food chain - during the cultivation of crops - there are fewer rules. In this phase, pathogens such as bacteria or viruses can contaminate residual streams through soil, manure, or water. These pathogens could end up in food.

That is why RIVM advises NVWA and other authorities to carry out more checks at the start of the food chain, especially when residual streams are used for food or animal feed. Clear rules are also needed for farmers and producers. Some companies make new products from food residual streams, but do not always know the rules. Without clear information and proper oversight, risks may arise. It is also important to register and monitor food residual streams, because otherwise risks may stay hidden.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM

Resterend

Grootte
2853 kb