vleermuis

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een van de oudst bekende zoönosen (ziektes die van dier op mens overgedragen kunnen worden). De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende lyssavirussen. Lyssavirussen zijn virussen die in beginsel bij alle zoogdieren kunnen voorkomen. Het bekendste rabiësvirus, het zogenoemde klassieke rabiësvirus, komt wereldwijd onder meer voor bij honden, katten, fretten en vossen. Daarnaast komt het op de Amerikaanse continenten en op sommige eilanden in het Caribische gebied ook
voor bij vleermuizen. Mensen en dieren kunnen geïnfecteerd raken wanneer ze gebeten, gekrabt of gelikt worden (door het speeksel)  van besmette dieren. Het virus is dodelijk wanneer er niet direct gestart wordt met een behandeling. Dieren die besmet zijn, kunnen het virus overdragen voordat ze zelfziekteverschijnselen vertonen.

Voor meer informatie voor behandelaars verwijzen wij naar de LCI-richtlijn voor rabiës.

Voor professionals en vrijwilligers die werken met vleermuizen heeft het RIVM een folder ontwikkeld over rabiës en het vaccineren tegen rabiës. De folder en het vaccinatiestroomschema treft u hieronder als download aan.