Je bent in contact geweest met iemand die schurft heeft. Denk goed na over hoe het contact is verlopen.
Je bent een contact van iemand met schurft als je:
- 15 minuten huid-op-huid contact hebt gehad
- seks met die persoon gehad
- kleding van elkaar gedragen hebt
- huisgenoot bent, bijvoorbeeld in een studentenhuis of in een gezin
- in hetzelfde bed geslapen hebt
Laat je behandelen met medicijnen. Je loopt namelijk zelf het risico om schurft te hebben. Het kan 2 tot 6 weken duren voordat de klachten van schurft beginnen.
Je bent geen contact van iemand met schurft als je:
Huisgenoot bent met kortdurend (<15 minuten) huid op huid contact en geen gebruik hebt gemaakt van dezelfde handdoeken, kleren en beddengoed.
Besmettelijk
Je kan na contact met iemand met schurft al besmettelijk zijn voordat je klachten krijgt. Zo ver moet je het niet laten komen. Als je weet dat je in contact bent geweest met iemand met schurft, laat je je behandelen. Zo voorkom je dat je klachten krijgt en de schurft weer doorgeeft aan anderen.
Als je een contact bent van iemand met schurft hoef je niet thuis te blijven. Vermijd wel (langdurig) lichamelijk contact met andere mensen. Zo geef je schurft niet door aan anderen.
Medicijnen via de huisarts
Bel je huisarts en vertel dat je in contact bent geweest met iemand met schurft. Je huisarts schrijft medicijnen (pillen of crème) tegen schurft voor. De pillen wordt alleen met een recept door de apotheek afgegeven. Crème kan ook bij een drogist gehaald worden.
De behandeling bestaat uit 2 keer crème smeren of 2 keer pillen slikken, tussen de eerste en de tweede keer smeren of slikken zit 7 dagen wachttijd.
Als je al klachten hebt
Heb je wel klachten van schurft, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan bepalen of je schurft hebt en een behandeling voorschrijven. Heb je schurft, vertel dit dan aan je huisgenoten en contacten zodat ze zich ook kunnen behandelen.
Video over het informeren van anderen
Bekijk de video: Heb je schurft? Informeer anderen