Het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)) is een veel voorkomend seksueel overdraagbaar virus. Geschat wordt dat 80% van de mannen en vrouwen ooit een infectie met HPV doormaakt. Bijna altijd ruimt het lichaam een infectie met HPV zelf op binnen 2 jaar. In sommige gevallen wordt HPV niet opgeruimd, en kan het bijvoorbeeld genitale wratten of kanker veroorzaken. HPV is de veroorzaker van verschillende soorten kankers, waaronder baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, anuskanker, peniskanker en anuskanker.

 

De vaccinatie tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) in het Rijksvaccinatieprogramma is gestart in 2009. De ‘PASSYON’ (Papillomavirus Surveillance among STI Sexually transmitted infection (Sexually transmitted infection) (Sexually transmitted infection) clinic YOungsters in the Netherlands)-studie onderzoekt het vóórkomen van HPV bij bezoekers van de centra seksuele gezondheid en factoren die daarmee samenhangen. De studie is gestart in 2009, vóór de invoering van de HPV-vaccinatie, en wordt iedere twee jaar herhaald.

Deelnemers aan PASSYON zijn jongeren tussen de 16 en 24 jaar die een afspraak hebben gemaakt voor een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)-test bij de centra seksuele gezondheid van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam, GGD Rotterdam Rijnmond, GGD Utrecht, GGD Zuid-Limburg, GGD Hart voor Brabant, GGD Gelderland-Midden, GGD Groningen, GGD Drenthe, GGD Fryslân, GGD Gelderland Zuid, GGD Twente en GGD IJsselland. Zij worden gevraagd een vragenlijst in te vullen en extra materiaal te verzamelen voor HPV-onderzoek. Iedere ronde doen er ongeveer 2.000 deelnemers mee aan het onderzoek.

Tussentijdse resultaten HPV-onderzoek PASSYON

Het HPV-vaccin dat in Nederland wordt gebruikt beschermd tegen de twee types die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken, namelijk HPV16 en HPV18. De PASSYON studie laat zien dat HPV16 en HPV18 infecties steeds minder vaak voorkomen. We zien dat gevaccineerde vrouwen minder vaak geïnfecteerd zijn met HPV16 en HPV18 dan ongevaccineerde vrouwen. Daarnaast zien we ook minder infecties bij gevaccineerde vrouwen van HPV types die niet in het vaccin zitten. Ook in andere studies is aangetoond dat HPV vaccinatie gedeeltelijk bescherming biedt tegen niet-vaccin types. Ook bij heteroseksuele mannen zien we minder infecties veroorzaakt door HPV16 en HPV18; dit wijst op groepsbescherming.

Om veranderingen in het vóórkomen van HPV en de effecten van vaccinatie over een langdurige tijdsperiode te onderzoeken wordt de PASSYON studie herhaald.
Vragen over PASSYON? Kijk dan of jouw vraag tussen de veelgestelde vragen staat of neem contact ons op.