De PASSYON-studie onderzoekt het vóórkomen van humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)) bij bezoekers van de centra seksuele gezondheid en factoren die daarmee samenhangen. De studie is gestart in 2009 en is sindsdien iedere twee jaar herhaald. PASSYON staat voor Papillomavirus Surveillance among STI Sexually transmitted infection (Sexually transmitted infection) clinic YOungsters in the Netherlands.

Waarom de PASSYON-studie?

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is een veelvoorkomend virus dat overgedragen wordt via seksueel contact. Naar schatting krijgt 80-90% van de mensen ooit HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam een infectie met HPV zelf op binnen 2 jaar. In sommige gevallen wordt HPV niet opgeruimd, en kan het bijvoorbeeld genitale wratten of kanker veroorzaken. HPV is de veroorzaker van verschillende soorten kankers, waaronder kanker aan de baarmoederhals, vagina, schaamlippen, anus, penis en in de mond- en keelholte.

Sinds 2010 is vaccinatie tegen HPV opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eerst voor meiden, later ook voor jongens. De PASSYON-studie is gestart om te onderzoeken wat de effecten zijn van HPV-vaccinatie op het vóórkomen van HPV. Deze informatie wordt gebruikt om het Rijksvaccinatieprogramma te verbeteren.

Resultaten van de PASSYON-studie

Het HPV-vaccin dat in Nederland wordt gebruikt beschermd tegen de twee types die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken, namelijk HPV16 en HPV18. De PASSYON-studie laat zien dat HPV16 en HPV18 infecties steeds minder vaak voorkomen. We zien dat gevaccineerde vrouwen minder vaak geïnfecteerd zijn met HPV16 en HPV18 dan ongevaccineerde vrouwen. Daarnaast zien we ook minder infecties bij gevaccineerde vrouwen van HPV types die niet in het vaccin zitten. Ook in andere studies is aangetoond dat HPV-vaccinatie gedeeltelijk bescherming biedt tegen niet-vaccin types. Ook bij ongevaccineerde vrouwen en heteroseksuele mannen zien we minder infecties veroorzaakt door HPV16 en HPV18; dit wijst op groepsbescherming.

De PASSYON-studie wordt nog steeds iedere twee jaar herhaald om veranderingen in het vóórkomen van HPV en de effecten van vaccinatie over een langdurige tijdsperiode te onderzoeken.

Over de resultaten van de PASSYON-studie zijn verschillende publicaties geschreven.

Informatie over de PASSYON-studie

  • Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in Bilthoven.
  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) financiert dit onderzoek.
  • De studie is voorgelegd aan de Medisch Ethische Commissie (METC medisch-ethische toetsingscommissie (medisch-ethische toetsingscommissie)) Utrecht. Deze heeft een verklaring van geen bezwaar afgegeven (niet WMO Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen)-plichtig).
  • Deelnemers aan PASSYON zijn jongeren van 16 t/m 24 jaar die een afspraak hebben gemaakt voor een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening )-test bij de centra seksuele gezondheid van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam, GGD Rotterdam Rijnmond, GGD Utrecht, GGD Zuid-Limburg, GGD Hart voor Brabant, GGD Gelderland-Midden, GGD Groningen, GGD Drenthe, GGD Fryslân, GGD Gelderland Zuid, GGD Twente en GGD IJsselland.
  • Deelnemers doen vrijwillig mee. Zij worden gevraagd om een vragenlijst in te vullen en om extra materiaal te verzamelen voor HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-onderzoek. Voor vrouwen betreft dit een vaginale swab en in sommige gevallen een anale swab. Voor mannen betreft dit een peniele swab en bij mannen die seks hebben met mannen ook een anale swab.
  • De PASSYON-studie is begonnen in 2009 en is sindsdien elke twee jaar herhaald.
  • Per ronde doen er ongeveer 2000 deelnemers mee aan het onderzoek.

Vragen?

Heeft u vragen over de PASSYON-studie? Neem dan contact op met de onderzoekers van het RIVM via: 088 689 8989 of info@rivm.nl onder vermelding van de ‘PASSYON-studie’.