Na een infectie met het humaan papillomavrius (HVP) kun je een ernstige vorm van kanker krijgen.

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is een zeer besmettelijk virus. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn veel verschillende typen HPV, maar die veroorzaken niet allemaal kanker. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. 

Infectie met HPV leidt niet altijd tot ziekte. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan blijft het virus langer zitten en kan er later kanker ontstaan. Door je te vaccineren tegen HPV, verminder je de kans op kanker door HPV. Vanaf 2009 zit de vaccinatie tegen HPV voor meisjes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma)). Sinds 2022 kunnen ook jongens zich via het RVP tegen HPV laten vaccineren. De vaccinatie geeft een goede bescherming tegen HPV-typen 16 en 18.

Meer informatie over HPV-vaccinatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.  

Wat houdt het HPV-onderzoek in?

Het RIVM onderzoekt in de HAVANA-studies hoe vaak HPV-infecties voorkomen bij vrouwen en wat de reactie is van het afweersysteem op HPV-infecties. In de PASSYON-studie onderzoekt het RIVM hoe vaak HPV-infecties voorkomen bij bezoekers van soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening )-poliklinieken. De gegevens van gevaccineerde vrouwen en niet-gevaccineerde vrouwen vergelijken we met elkaar. 

Deelname aan het onderzoek staat dus los van je keuze of je je wel of niet hebt laten vaccineren tegen HPV. De onderzoeken naar HPV zijn gestart in 2009 en worden nog steeds uitgevoerd. Meer informatie over de HAVANA-studies en de PASSYON-studie vind je onderaan deze pagina.

De HPV2-studie onderzoekt sinds 2014 de hoeveelheid en kwaliteit van de antistoffen bij vrouwen na twee vaccinaties. Vanaf 2022 onderzoeken we dit ook onder jongens die twee keer gevaccineerd zijn tegen HPV.