NWA-ORC-project Virtual Human Platform

Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht (HU) en het RIVM ontwikkelen een Virtual Human Platform om de veiligheid van chemische stoffen en geneesmiddelen te beoordelen zonder gebruik van proefdieren.

Het belangrijkste doel van dit project is om uitsluitend op basis van menselijke fysiologie en biologie te testen of stoffen veilig zijn. De gezamenlijke toekomstvisie is dat we precies weten hoe we deze stoffen thuis, op school of op het werk veilig kunnen gebruiken tijdens ons leven, ook als het gaat om mensen die extra kwetsbaar zijn als baby’s, ouderen of zieken.

Door innovaties in datawetenschappen, menselijke weefselkweekmodellen en transitiemanagement te integreren, brengen de onderzoekers de transitie naar proefdiervrije veiligheidsbeoordeling in een stroomversnelling. Het consortium heeft voor dit project een subsidie gekregen van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC).

Foto: Het NWA-ORC-project ‘Virtual Human Platform for safety assessment’ (VHP), staat onder leiding van Juliette Legler, hoogleraar Toxicologie bij de Universiteit Utrecht (IRAS Institute of Risk Assessment Sciences (Institute of Risk Assessment Sciences)), Cyrille Krul (HU) en Anne Kienhuis (RIVM). Fotograaf: Bas Niemans (Universiteit Utrecht).