video

In een geanimeerde video wordt uitleg gegeven over de ziekenhuisopnames van gevaccineerden.

Beeldtekst: Ziekenhuisopnames gevaccineerden.

"Het aandeel gevaccineerden met COVID-19 in het ziekenhuis neemt toe. Hoe kan dat?"

"Als je volledig gevaccineerd bent, is de kans dat je besmet raakt met het coronavirus veel kleiner. Mocht je toch besmet raken, dan word je meestal niet of maar een beetje ziek. COVID-19-vaccinaties beschermen voor 95% tegen ziekenhuisopname. De kans dat je in het ziekenhuis komt nadat je gevaccineerd bent, is dus heel erg klein."

"Toch stijgt het aandeel volledig gevaccineerden onder de mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Hoe kan dat?"

"Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe hoger de vaccinatiegraad. Dat is het deel van de totale bevolking dat volledig is gevaccineerd tegen COVID-19."

"Een vaccinatie beschermt nooit voor 100% tegen ziekenhuisopnames. Zo werkt het vaccin bij een klein deel van de mensen niet of minder goed. Bijvoorbeeld doordat zij andere ziektes hebben of bepaalde medicijnen gebruiken."

"Daarom zie je met een stijgende vaccinatiegraad dat ook het aandeel gevaccineerde patiƫnten iets groter wordt.
We laten dit zien met een voorbeeld van een groep van 10.000 mensen."

Beeldtekst: Voorbeeld.

"Toen er nog helemaal niemand was gevaccineerd, moesten van deze groep 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen worden. Met een vaccinatiegraad van 10%, werden er van elke 10.000 mensen met corona, 181 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan was 1 persoon volledig gevaccineerd. Met een vaccinatiegraad van 50% daalt het aantal ziekenhuisopnames met bijna de helft, van 200 naar 105. Van die 105 opnames waren vijf mensen volledig gevaccineerd."

"Als 90% van de bevolking is gevaccineerd daalt het aantal ziekenhuisopnames van 200 naar 29. Negen daarvan zijn volledig gevaccineerd."

"Bij een steeds hogere vaccinatiegraad zijn nog maar heel weinig ziekenhuisopnames nodig, maar is het aandeel gevaccineerde patiƫnten dus wel groter."

"Vaccineren is en blijft de beste manier om corona, verspreiding en ziekenhuisopnames te voorkomen."

Meer weten? Kijk op rivm.nl/covid-19-vaccinatie