Video BA.2-variant van het coronavirus

Video BA.2-variant van het coronavirus #bijpraten - 17 februari 2022
Spreker: Chantal Reusken, topexpert virologie

CHANTAL REUSKEN: Ik volg alle virusvarianten op de voet. En wat we nu zien is dat BA.2 de BA.1-variant gaat verdringen.

BEELDTEKST: BA.2-variant van het coronavirus #bijpraten
BEELDTEKST: Wat is er aan de hand met de BA.2-variant van het coronavirus?

CHANTAL REUSKEN: De BA.2-variant is een subvariant van omikron, net zoals BA.1. En deze week is het zo dat deze variant dominant is geworden. Dat wil zeggen dat het merendeel van de besmettingen met het coronavirus veroorzaakt wordt door BA.2. Dus BA.2 heeft de BA.1-variant ingehaald.

BEELDTEKST: Wat weten we over de BA.2-variant van het coronavirus?

CHANTAL REUSKEN: De BA.2-variant is echt een andere variant dan de BA.1-variant. De veranderingen ten opzichte van elkaar zitten voornamelijk in de stekels van het virus, het zogenaamde spike-eiwit. De BA.2-variant is besmettelijker dan de BA.1-variant. Zo weten we uit studies uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken dat de BA.2-variant zich makkelijker verspreidt binnen huishoudens dan de BA.1-variant. En ook lijkt het op dit moment zo te zijn dat, net zoals de BA.1-variant, de BA.2-variant minder ziekmakend is dan de deltavariant.

BEELDTEKST: Hoe goed beschermen de vaccins tegen de BA.2-variant van het coronavirus?

CHANTAL REUSKEN: We weten dat als je recent een boostervaccinatie hebt gehad, dat er geen verschil is in de mate van bescherming tussen BA.2 en BA.1. Verder is er nog veel onbekend. Dus als je langer geleden een booster hebt gehad of je hebt geen booster gehad, dan weten we eigenlijk nog niet zo goed wat de verschillen zijn tussen BA.2 en BA.1 en dat wordt de komende tijd duidelijk.

BEELDTEKST: rivm.nl/covid19

Copyright RIVM februari 2022
De zorg voor morgen begint vandaag