video

Vier vragen over de omikronvariant
Spreker: Chantal Reusken, topexpert virologie

BEELDTEKST: Vier vragen over de omikronvariant.

BEELDTEKST: Hoe snel verspreidt de omikronvariant zich in Nederland?

CHANTAL REUSKEN: De omikronvariant heeft zich razendsnel over Nederland verspreid. Slechts enkele weken nadat hij in Nederland geïntroduceerd werd heeft hij de deltavariant van het SARS-CoV-2-virus al verdrongen.

BEELDTEKST: Hoe ziekmakend is de omikronvariant?

CHANTAL REUSKEN: We weten nog niet heel zeker hoe ziekmakend de omikronvariant is. De eerste studies uit Denemarken, Engeland en Zuid-Afrika lijken erop te wijzen dat deze variant minder ziekmakend is dan de deltavariant. Echter, het feit dat hij minder ziekmakend is, als dat zo zou zijn, betekent niet dat het geen problemen op gaat leveren, omdat deze variant veel besmettelijker is. En dat betekent bij een toename van het aantal besmettingen door deze variant er een toename zal volgen in het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de intensive care.

BEELDTEKST: Pikken de testen de omikronvariant wel goed op?

CHANTAL REUSKEN: De testen in Nederland, zoals testen in de teststraat, de antigeentesten en PCR-testen, maar ook de zelftesten, die pikken de omikronvariant net zo goed op als de deltavariant.

BEELDTEKST: Hoe goed werken de vaccins tegen de omikronvariant?

CHANTAL REUSKEN: Uit onderzoek is gebleken dat een eerder doorgemaakte infectie, dan wel het doorlopen van je vaccinatiereeks beduidend minder bescherming bieden tegen een infectie met de omikronvariant dan tegen de deltavariant. En dat betekent dat het halen van een boosterprik extra belangrijk is. De boosterprik geeft je afweersysteem een oppepper, waardoor de kans veel kleiner wordt dat je besmet wordt met de omikronvariant.

BEELDTEKST: Meer weten? rivm.nl/covid-19
Een productie van het RIVM copyright december 2021