Vijf vragen over coronavaccinatie voor kinderen van 5 t/m 11 jaar aan Lieke Sanders, kinderarts-infectioloog/immunoloog RIVM 

Vijf vragen over de coronavaccinatie voor kinderren van 5 t/m 11 jaar

Vijf vragen over coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar
Spreker: Lieke Sanders, kinderarts-infectioloog/immunoloog RIVM

BEELDTEKST: Vijf vragen over coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

BEELDTEKST: Welk vaccin krijgen kinderen?

LIEKE SANDERS: Bij kinderen gaan we de kinderdosering van Pfizer inzetten. Het worden twee prikken. En het interval tussen die twee prikken maken we acht weken. Dat is wat langer dan de drie weken in de bijsluiter. En dat doen we heel bewust. Omdat het de werking een beetje verbetert en de bijwerkingen wat kan verminderen. Alleen de kinderen, die een onderliggende aandoening hebben daar willen we dat interval vier weken maken. En dat doen we omdat een deel van hen niet zo goed zal reageren op de eerste prik en die tweede prik nodig is om ze snel te beschermen.

BEELDTEKST: Is het vaccin voor kinderen hetzelfde vaccin als voor volwassenen?

LIEKE SANDERS: Ja, het is precies hetzelfde vaccin, alleen in een lagere dosis. Bij kinderen zag je dat, met één derde van de dosis na twee prikken, ze even hoge antistoffen hadden als jongeren die de volwassen dosis kregen. Dus die lagere hoeveelheid is voldoende voor deze kinderen tussen de 5 en 11 jaar.

BEELDTEKST: Krijgt een kind bijwerkingen van het vaccin?

LIEKE SANDERS: Het afweersysteem van het kind werkt in principe hetzelfde als bij volwassenen. Dus de werking van het vaccin is hetzelfde. En ook de bijwerkingen zijn hetzelfde. Je ziet meestal wat meer bijwerkingen na de tweede prik. Je moet dan denken aan pijn op de prikplaats, hoofdpijn of moeheid. Heel soms ook koorts. Maar net als bij andere vaccins zie je die bijwerkingen vooral in de eerste 48 uur. Maar verdwijnen ze ook binnen één tot twee dagen. En de bijwerkingen bij dit vaccin zijn mild tot matig.

BEELDTEKST: Zijn er onderzoeken gedaan naar het Pfizervaccin bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar?

LIEKE SANDERS: Voorafgaand aan de goedkeuring door de EMA is er onderzoek gedaan bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Uit dat onderzoek bleek dus dat de antistoffen, ook na de kinderdosis, even hoog waren als bij jongeren. Er is ook gekeken naar bescherming na de vaccinatie bij een deel van de kinderen in het onderzoek, zo'n 2.000 kinderen. En hierbij zagen we dat gevaccineerde kinderen voor 90 procent beschermd waren tegen een infectie met het coronavirus.

BEELDTEKST: Waarom krijgen kinderen de mogelijkheid om een vaccin tegen corona te halen?

LIEKE SANDERS: De meeste kinderen worden van een coronainfectie niet of nauwelijks ziek. Eén of twee dagen verkouden of soms nog minder symptomen. Niet te onderscheiden van een gewone verkoudheid. Een heel klein deel wordt ernstiger ziek en moet naar het ziekenhuis. Maar er komt ook heel soms een ernstiger beeld voor. Dat heeft een moeilijke naam: MIS-C. Dat is een afkorting van het Engelse 'Multisystem Inflammatory Syndrome Children'. Daarmee wordt een ziektebeeld bedoeld waarbij kinderen ontstekingsreacties krijgen in meerdere organen en ook vaak het hart. Dat is een heel ernstig beeld. Daar wordt een kind bijna altijd voor in het ziekenhuis opgenomen. En heeft ook zelfs vaak intensive care nodig. Het goede nieuws is: als je er tijdig bij bent, is het goed behandelbaar. Maar het is wel een dermate ernstig beeld, en naar schattig komt dat bij 1 op de 3.000 tot 4.000 infecties voor, dat de Gezondheidsraad heeft gezegd:dat is een argument nu de deltavariant zo enorm heerst bij kinderen op deze leeftijd, om ouders de keuze te geven om hun kind te laten vaccineren. Andere argumenten waren ook dat de hele pandemie een enorme impact heeft op het gewone leven van het kind. Dreigen van school sluiten, niet kunnen sporten, niet oma gewoon kunnen knuffelen. Dat zijn allemaal argumenten die bij elkaar opgeteld hebben gemaakt dat de Gezondheidsraad het advies geeft: geef ouders de mogelijkheid om hun kind te laten vaccineren.

BEELDTEKST: Meer informatie? rivm.nl/covid-19-vaccinatie
Een productie van het RIVM copyright december 2021 De zorg voor morgen begint vandaag