De Nederlandse overheid biedt landelijke bevolkingsonderzoeken aan waarmee kanker vroeg ontdekt kan worden. Er zijn bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Mensen die tot een bepaalde leeftijdsgroep behoren, ontvangen regelmatig een uitnodiging om deel te nemen aan deze bevolkingsonderzoeken.
De Nederlandse overheid biedt Oekraïners die naar Nederland gevlucht zijn, de mogelijkheid om zich in te laten schrijven in het Basisregistratie Personen (BRP (Basisregistratie personen)).
Het verstrekken van een BSN (Burger Service Nummer) leidt er automatisch toe dat deze groep ook uitgenodigd wordt voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker.
Wat betekent dit voor u?
De uitnodiging voor de bevolkingsonderzoeken is gekoppeld aan de BRP. Bent u vrouw en tussen de 30 en 75 jaar? Of man en tussen de 55 en 75 jaar? Dan valt u in de doelgroep voor een of meer bevolkingsonderzoeken.
Heeft u zich ingeschreven in uw gemeente ?
Dan krijgt u automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek waarvoor u in aanmerking komt.
Deelname is vrijwillig
Deelname aan een bevolkingsonderzoek is vrijwillig. Het is uw eigen keuze. Doel van het bevolkingsonderzoek is om (beginnende) kanker of een voorstadium van kanker vroeg op te sporen en te behandelen. Deelname aan het bevolkingsonderzoek heeft voordelen, maar ook nadelen. Als u uitgenodigd wordt, ontvangt u hier informatie over vanuit Bevolkingsonderzoek Nederland en het RIVM. Dit zijn de organisaties die in Nederland verantwoordelijk zijn voor uitvoering van de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker.
U krijgt de informatie in het Nederlands. Op onze website kunt u per 1 december vertalingen vinden van de uitnodigingsbrieven en alle folders in het Oekraïens en Russisch. In de Nederlandse uitnodigingsbrief zal in het Oekraïens naar deze website verwezen worden.
Hoe werkt een bevolkingsonderzoek voor u?
De uitvoering van de drie bevolkingsonderzoeken verschilt.
Bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kunt u ervoor kiezen om een uitstrijkje in de huisartsenpraktijk te laten maken of een test aan te vragen die u zelf kunt doen.
Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker krijgt u een uitnodiging om een afspraak te maken voor een röntgenfoto van uw borsten.
Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker krijgt u een test die u zelf kunt doen.
Er zijn geen tolken beschikbaar bij de bevolkingsonderzoeken.
Vervolgzorg
Na deelname aan het bevolkingsonderzoek ontvangt u een uitslag. Meestal is er niets aan de hand, maar soms is er verder onderzoek nodig. Vaak moet u hiervoor naar een ziekenhuis. Bij de meeste mensen wordt bij het vervolgonderzoek geen kanker gevonden. Voor een deel van deze mensen is het nodig onder controle te blijven van het ziekenhuis. Als er kanker wordt gevonden, is behandeling in een ziekenhuis nodig. Dit kan een intensief en langdurig traject zijn. U heeft als Oekraïense ontheemde recht op alle reguliere medische zorg uit het basispakket – waaronder de vervolgzorg na een bevolkingsonderzoek.