Waar komt rabiës voor?

Rabiës komt in grote delen van de wereld voor. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, www.who.int) houdt bij in welke landen rabiës voorkomt. In Nederland komt rabiës zeer zelden voor, en alleen bij bepaalde soorten vleermuizen.   

Hoe voorkom je een dierenbeet?

Vermijd contact met dieren in gebieden waar rabiës voorkomt. Raak dode of zieke dieren niet aan, zeker niet met blote handen. Haal in het buitenland geen dieren aan, voer ze ook niet. Let op dat (kleine) kinderen dieren niet aanraken.   

Kan ik me laten inenten tegen rabiës voor vertrek?

Ja. Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die rabiës kunnen hebben, komen in aanmerking voor vaccinatie. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7). Je kunt ze krijgen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst of bij de huisarts.

 

Wanneer moet ik me laten inenten?

Dit hangt af van waar je naar toe gaat, wat je gaat doen, hoe oud je bent en hoe lang je in het buitenland blijft. Ook de beschikbaarheid van vaccins en antistoffen tegen rabiës in het deel van het land waar je gaat naar toe gaat is belangrijk om te weten.  • Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcrLandelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.nl) kun je zien of een rabiësvaccinatie wordt geadviseerd voor het land dat je gaat bezoeken. In de meeste landen in Oost-Europa, Azië, Afrika of Latijns-Amerika komt rabiës voor.  • Bepaalde activiteiten geven een hogere kans op een beet. Dit geldt voor bijvoorbeeld fietsers. Maar ook voor personen, die veel met zoogdieren in aanraking komen vanwege hun werk, zoals bijvoorbeeld dierenartsen en vrijwilligers in apenparken.  • Kinderen halen graag dieren aan waardoor zij een grotere kans hebben op contact met een dier dat mogelijk is besmet met rabiës.  • Hoe langer je verblijft in een land, waar rabiës voorkomt, hoe groter de kans dat je toch een keer gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een dier dat besmet is met rabiës. Bij een verblijf van 3 maanden of langer in een land waar continu rabiës onder dieren voorkomt, is vaccinatie tegen rabiës voor vertrek zeker te overwegen. Bespreek met de (huis)arts of verpleegkundige, die gespecialiseerd is in de reizigersgeneeskunde, of vaccinatie tegen rabiës voordat je vertrekt zinvol is. Voor een afspraak voor een deskundig reizigersadvies en vaccinatiebureau, kijk op de website www.lcr.nl onder het kopje adressen.

 

Wat moet je doen na een dierenbeet of -krab in het buitenland?

Als je gekrabd of gebeten bent door een dier was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk - in elk geval binnen 24 uur - naar een arts. Deze beoordeelt of er kans bestaat op rabiës. In dat geval is behandeling nodig, Als je nog niet volledig ingeënt bent tegen rabiës, bestaat de behandeling uit een serie van 4 inentingen volgens een vast schema op dag 0, 3, 7, en tussen dag 14 en 28). Mensen die een afweerstoornis hebben, krijgen over het algemeen vijf ipvgeinactiveerd polio vaccin vier vaccinaties (op dag 0, 3, 7, 14 en 28). Soms is ook een injectie met antistoffen (immunoglobulinen) nodig (afhankelijk van het soort verwonding).  Als je wel volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken). Met de serie moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn de vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar. Als er problemen zijn met het ontvangen van de juiste behandeling, bel dan het alarmnummer van de reisverzekering. Het kan zelfs nodig zijn dat je met spoed gerepatrieerd moet worden naar Nederland.

 

Wordt de preventieve behandeling vergoed?

Het hangt van je ziektekostenverzekering af of het preventief vaccineren tegen rabiës vergoed wordt. In de polis van de reisverzekering kun je zien of de in het buitenland gemaakte kosten vergoed worden. Het gaat vaak niet alleen om medische kosten, maar bijvoorbeeld ook om extra gemaakte reis- en verblijfskosten.  

Waar vind ik meer informatie?

Flyer van NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 'Ken je grenzen, pas op voor hondsdolheid', www.nvwaNederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.nl  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl