RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lang in de zon: bescherm je huid tegen verbranding

Publicatiedatum: 07 april 2017
Wijzigingsdatum: 07 april 2017

Zondag belooft een zonnige en warme dag te worden. Na de winter is het fijn om weer in de zon te zijn. Een beetje UV-straling van de zon is ook goed voor je omdat het ervoor zorgt dat je lichaam Vitamine D aanmaakt. Dit draagt bijvoorbeeld bij aan gezonde botten. Met een zonkracht 4 is het wel nodig om de huid te beschermen tegen verbranding als je langere tijd in de zon bent.

De zon kan in deze tijd van het jaar tussen 12 en 15 uur sterk zijn voor de vaak nog witte winterhuid. Met een zonkracht 4 is het nodig om de huid te beschermen tegen verbranding als je langere tijd in de zon bent. Een gevoelige huid kan in de volle zon al na een half uur verbranden, al merk je dat pas uren later. UV straling van de zon verhoogt het risico op huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker. Watersporters, wandelaars, fietsers, hardlopers en andere buitenmensen doen er goed aan zich te beschermen als ze lang buiten in de zon zijn. Beschermen kan door: niet te lang in volle zon blijven tussen 12 en 15 uur, de huid met kleding bedekken, de schaduw opzoeken en/of antizonnebrand-cremes te smeren. Ook KWF kankerbescherming raadt aan om de huid te beschermen tegen verbranding. Hun tips zijn te vinden op hun website.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht en voor de snelheid waarmee je kunt verbranden.  Op onze webpagina www.rivm.nl/zonkracht is altijd de meeste actuele zonkracht te vinden.

Voorjaar in Utrecht - 308x308

UV ozonlaag en klimaat

Blootstelling aan UV-straling afkomstig van de zon is één van de oorzaken van huidkanker en staar. De ozon in de atmosfeer absorbeert de UV-straling. Emissies van CFK's hebben de afgelopen 25 jaar de hoeveelheid ozon in de stratosfeer verminderd. Hierdoor is de UV-instraling toegenomen.

Lees verder

Home / Documenten en publicaties / Lang in de zon: bescherm je huid tegen verbranding

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu