Zonlicht bevat ultraviolette (UV)-straling. Te veel UV-straling is slecht voor de gezondheid. De huid kan erdoor verbranden. Op lange termijn is UV-straling de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Het is ook slecht voor je ogen. Het is daarom belangrijk de huid en ogen tegen de zon te beschermen.

Het RIVM meet dagelijks de zonkracht in Nederland. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling. 

De figuur hierboven laat de zonkracht van vandaag zien. De oranje lijn geeft de verwachte zonkracht weer. De blauwe vierkantjes de daadwerkelijk gemeten zonkracht in Bilthoven. Rechtsboven staat welke zonkracht maximaal verwacht wordt, tot nu toe gemeten is en de laatst gemeten zonkracht. 

Bescherm je tegen de zon

Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk. Neem daarom in de lente en zomer maatregelen zodat je niet verbrandt.

  • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.

Ben je in de zon:

  • Bedek de huid met (UV-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een UV-werende zonnebril.
  • Smeer de onbedekte huid regelmatig in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 met een goed UVA-filter (te herkennen aan een omcirkelde 'UVA').
  • Bescherm (jonge) kinderen extra goed tegen UV.

Effecten van UV ultraviolet (ultraviolet)-straling

Een beetje UV-straling van de zon is goed voor de gezondheid. Het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel UV-straling is niet goed. De huid verbrandt sneller en zorgt voor huidveroudering. Op de lange termijn is UV-straling de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Vooral kinderen zijn extra gevoelig. UV-straling kan ook bijdragen aan staar in de ogen.

Lees meer over UV en gezondheid.