Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De zonkracht zegt hoe snel je huid kan verbranden door blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling van de zon. Op lange termijn is huidverbranding door UV de belangrijkste oorzaak van huidkanker. UV-straling is ook slecht voor je ogen. Zonbescherming is daarom belangrijk.

De figuur hierboven toont de verwachte zonkracht voor die dag (oranje lijn) en de daadwerkelijk gemeten zonkracht in Bilthoven (de blauwe vierkantjes). Rechtsboven staan welke zonkracht maximaal verwacht wordt, de maximaal gemeten waarde tot nu toe en de laatste meting.

Bescherming tegen de zon

Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk. Als je tussen 11.00 en 16.00 uur lang buiten bent, neem dan maatregelen zodat je niet verbrandt.

  • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon of zoek de schaduw op.
  • Bedek de huid met (UV-werende) kleding  en draag een pet of hoed met een brede rand en een UV-werende zonnebril.
  • Smeer de onbedekte huid regelmatig in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 met een goed UVA-filter.
  • Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV.

Effecten van UV-straling

Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel UV-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Dat kan binnen 20 minuten gebeuren, afhankelijk van het huidtype. Ook kan UV-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Vooral kinderen zijn extra gevoelig.