Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De zonkracht zegt hoe snel je huid kan verbranden door blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling van de zon. Op lange termijn is huidverbranding door UV de belangrijkste oorzaak van huidkanker. UV-straling is ook slecht voor je ogen. Zonbescherming is daarom belangrijk.

De figuur hierboven toont de verwachte zonkracht voor die dag (oranje lijn) en de daadwerkelijk gemeten zonkracht in Bilthoven (de blauwe vierkantjes). Rechtsboven staan welke zonkracht maximaal verwacht wordt, de maximaal gemeten waarde tot nu toe en de laatste meting.

Zonbescherming

Een onbeschermde huid kan in de zon al snel verbranden. Hoe snel de huid verbrandt, hangt af van het huidtype. Een lichte huid verbrandt sneller dan een donkere. 

Bij verbranding van de huid kan huidkanker ontstaan. Daarnaast kan UV-straling op je ogen leiden tot sneeuwblindheid en op den duur tot staar. Daarom is het bij hoge zonkracht belangrijk verbranding te voorkomen en huid en ogen te beschermen:

  • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op.
  • Bedek de huid met kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een zonnebril.
  • Smeer de onbedekte huid regelmatig in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 (herhaal dit iedere 2 uur en na het zwemmen).
  • Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV.