Wetenschappelijke fijnstofmetingen

Tijdens de Nationale meetdag wordt niet alleen met iSPEX eigenschappen van fijnstof gemeten. Ook andere instrumenten worden deze dag ingezet voor fijnstofmetingen. Dit zijn instrumenten van verschillenden instituten: RIVM, KNMI, ECN, TNO, DCMR en GGD Amsterdam. Van een aantal van deze instrumenten geven we op de volgende pagina's aan wat ze precies meten. Daarnaast geven we aan waarom het interessant is om deze metingen te vergelijken met iSPEX-metingen.

 PM10 en PM 2,5 monitor Bam (GGD Amsterdam)

Wettelijk verplichte metingen: PM10 en PM2,5

Er zijn wettelijke regels voor hoeveel PM10 of PM2,5 er in de lucht mag zitten, gemiddeld over een jaar maar ook per dag. Het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM doet veel van de wettelijk verplichte fijnstofmetingen. Fijnstofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer of kleiner dan 2,5 micrometer worden aangezogen op een filter en daarna wordt het gewicht gemeten. Meer over wettelijk verplichte metingen. 

 

 

SPEX metingen op Cabauw

Meetapparatuur  op CESARsite in Cabauw

De CESAR site ligt in het westen van Nederland in een polder vlak bij het plaatsje Cabauw. Op deze locatie zijn heel veel instrumenten in bedrijf om onder andere de lucht te bestuderen. Drie universiteiten en vijf belangrijke onderzoeksinstituten werken samen binnen CESAR. Meer over CESAR.

 

 

 

Globe Aerosolen zonfotometer

Andere meetnetten

Er bestaan naast de 3 grote meetnetten van het RIVM, DCMR en de GGD Amsterdam nog andere meetnetten. Zo bestaan er nog meetnetten in de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.

 

Home / Onderwerpen / I / iSPEX / Wetenschappelijke fijnstofmetingen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu