VIKING studie

De VIKING-studie (Volwassenen Immuniseren tegen Kinkhoest, Nederland Gezond) is een medisch-wetenschappelijke vaccinstudie. Hierin onderzoeken we hoe de bescherming tegen kinkhoest zich opbouwt na een extra kinkhoestvaccinatie op volwassen leeftijd.

Deze VIKING-studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven, in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Waarom dit onderzoek?

Aanleiding van het onderzoek is dat sinds 1996 er een flinke toename van de ziekte is. Kinkhoest komt, behalve bij zuigelingen, nu vooral voor bij tieners en steeds meer bij jongvolwassenen. Zij zijn vervolgens weer een besmettingsbron voor kinderen.

Baby's beter beschermd

De bescherming van een volwassene tegen kinkhoest kan ook indirect baby’s en andere kinderen beschermen. De afweerstoffen worden tijdens de zwangerschap doorgegeven aan het kind. De baby is dan in de eerste maanden na de geboorte beter beschermd tegen kinkhoest. Daarnaast zijn gevaccineerde (toekomstige) ouders minder een besmettingsbron voor kinderen.  Dat kan leiden tot minder kinkhoest bij baby’s en andere kinderen.

Het onderzoek

De VIKING-studie loopt 2 jaar. Iedere deelnemer krijgt 5 afspraken op een onderzoekslokatie in eigen gemeente. Bij de eerste afspraak wordt bloed en speeksel afgenomen en krijgt de deelnemer een DKT-vaccinatie (Difterie, Kinkhoest en Tetanus-vaccinatie). De volgende afspraken zijn twee weken, vier weken,  1 jaar en 2 jaar na de vaccinatie. Bij elke afspraak wordt bloed en speeksel afgenomen. 

Deelnemers

Voor dit onderzoek krijgen volwassenen tussen 25-29 jaar een uitnodiging. Het streven is om 100 mannen en vrouwen deel te laten nemen aan de VIKING-studie.

Advies

Met de resultaten van de VIKING-studie adviseert het RIVM aan de Gezondheidsraad over kinkhoestvaccinaties.

Contact

Voor vragen over het onderzoek kunt u mailen naar viking@rivm.nl

 

Foto voorkant folder VIKING studie

Geheugenimmuniteit na vaccinatie tegen kinkhoest - film

Home / Onderwerpen / V / Vaccinonderzoek / Kinkhoest / VIKING studie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu