Babesiosis is een ziekte veroorzaakt wordt door de Babesia parasiet, die vooral voorkomt bij reeën, ratten of vee. De Babesia parasiet is verwant aan de malariaparasiet (Plasmodium-soorten). De parasiet infecteert de rode bloedcellen. 

Hoe word je besmet met babesiosis?

Je kunt Babesisios krijgen door een tekenbeet van een ixodes scapularis teek (ook wel hertenteek genoemd) of de ixodes ricinus (ook wel schapenteek genoemd) die drager is van de Babesia parasiet. Deze teken zijn op hun beurt met de parasiet besmet geraakt doordat zij zich hebben gevoed op besmette dieren. 

Babesiosis kan ook via een bloedtransfusie worden overgebracht, maar die kans is klein. De Babesia parasiet wordt niet door mens-op-mens contact overgebracht. 

Wat zijn de ziekteverschijnselen? 

Veel mensen die besmet zijn, krijgen geen klachten er merken er dus niets van.  Als je wel klachten krijgt, dan zijn het meestal griepachtige klachten, zoals koude rillingen, koorts, zweten, misselijkheid of moeheid. Omdat de Babesia parasiet rode bloedcellen infecteert en vernietigt kan het in sommige gevallen leiden tot hemoglobinurie, geelzucht en hemolytic anemia ook wel ijzertekort genoemd. 

Als iemand klachten krijgt is dat meestal een week na de infectie. Een infectie kan alleen met zekerheid worden vastgesteld na bloedonderzoek. 
Patiënten bij wie een de milt is verwijderd, mensen met een zwak immuunsysteem, of mensen met een onderliggende ziekte,  hebben een grotere kans op een ernstig beloop.

Hoe vaak komt het voor? 

Babesiosis bij mensen komt vrijwel niet voor in Nederland. Wel is bekend dat een klein deel van de teken in Nederland de parasiet bij zich draagt. In september 2023 werd de eerste patiënt met in Nederland opgelopen Babesiosis gerapporteerd.  

Hoe kun je babesiosis voorkomen? 

Het belangrijkste is om een tekenbeet te voorkomen Omdat teken ook andere ziekten (zoals de ziekte van Lyme) kunnen overdragen, is het advies om na een bezoek aan het groen het lichaam op teken te controleren, en eventuele teken zo snel mogelijk te verwijderen.