Vindt u het leuk om uw mening en ideeën over gezondheid te geven? Doe dan mee aan het BARAKA-panel!

Met dit BARAKA-panel willen we meer kennis en inzicht krijgen in hoe Nederlanders met een migratieachtergrond denken over ziekte en gezondheid. Deze informatie geeft ons meer kennis en inzicht voor het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van zorg voor iedereen in Nederland. Wist u bijvoorbeeld dat vluchtelingen vaker suikerziekte krijgen dan andere leeftijdsgenoten? Wist u ook dat astma vaker voorkomt bij mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst? En dat vrouwen die niet in Nederland geboren zijn een grotere kans hebben op baarmoederhalskanker?

In het kort

Het BARAKA-panel is een onderzoekspanel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). BARAKA staat voor Being At Risk And Knowing what to do for Action en het woord betekent zegen. Het BARAKA-panel doet onderzoek naar de ervaringen, meningen en ideeën over ziekte en gezondheid onder Nederlanders met een migratieachtergrond. De onderzoeken bestaan uit vragenlijsten die online ingevuld kunnen worden.

Hoe werkt het?

Als u meedoet aan het BARAKA-panel krijgt u enkele keren per jaar een uitnodiging van het RIVM om een online vragenlijst in te vullen. Dit doen wij via e-mail. Het invullen van de vragenlijst duurt 5 tot 20 minuten. Na het ontvangen van de e-mail kunt u zelf bepalen of u mee doet aan het onderzoek. Uiteraard worden uw antwoorden anoniem verwerkt en niet gekoppeld aan uw persoonsgegevens.

Als u mee wil doen aan het BARAKA-panel vragen wij u om een aantal gegevens over uzelf in te vullen. Deze gegevens zijn:

 • uw e-mailadres;
 • uw geboortejaar;
 • uw geslacht;
 • uw geboorteland;
 • het geboorteland van uw moeder;
 • het geboorteland van uw vader;
 • uw opleidingsniveau;
 • de regio waar u woont.

Door deze gegevens weten we of u tot de doelgroep voor een onderzoek hoort. U krijgt dan alleen uitnodigingen voor vragenlijsten toegestuurd die op u van toepassing zijn.

Meedoen

Meedoen is gratis en geheel vrijblijvend. Ga naar https://aroundyouresearch.eu/i/BayPm7EiS 

U kunt meedoen als u:

 • 16 jaar of ouder bent;
 • toegang heeft tot het internet;
 • en een eigen e-mailadres heeft.

 

Wat levert meedoen u persoonlijk op?

Door mee te doen aan onze panel-onderzoeken helpt u de gezondheid en kwaliteit van zorg voor iedereen in Nederland te verbeteren. Daarnaast ontvangt u bij de meeste onderzoeken een vergoeding voor het invullen van een vragenlijst. Denk aan een cadeaubon of de keuze om een donatie aan een goed doel te doen. Welke vergoeding er gegeven wordt en wat de hoogte ervan is, zal per onderzoek verschillen.

Let op: Voor verzending van uw vergoeding per post, vragen wij in sommige onderzoeken uw huisadres. Wilt u uw huisadres niet opgeven? Dan is het in deze onderzoeken niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen.

Privacy

Het RIVM heeft privacy hoog in het vaandel staan. Wij verwerken persoonsgegevens op een rechtmatige en transparante manier, volgens de huidige wet- en regelgeving.

Uw gegevens worden 10 jaar bewaard en beveiligd opgeslagen. Alleen betrokken wetenschappers van het RIVM kunnen deze inzien en zullen de gegevens puur gebruiken om de resultaten te analyseren.

Kijk voor meer informatie op https://www.rivm.nl/privacy. Heeft u vragen over het gebruik van uw persoonsgegevens door het RIVM, stuur dan een e-mail naar baraka-panel@rivm.nl.

Over de onderzoeker

Nora Hamdiui (1992, Arnhem) heeft Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek (BSc bachelor of science (bachelor of science)) gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)). Vervolgens heeft ze de master Biomedische wetenschappen met Epidemiologie als specialisatie (MSc master of science (master of science)) gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkt sinds september 2017 als onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij de afdeling Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)). Haar onderzoek is gericht op de redenen waarom Turkse en Marokkaanse Nederlanders  wel of niet meedoen aan verschillende screeningsprogramma's. Hierbij gebruikt ze een methode genaamd respondent-driven sampling (RDS respondent-driven sampling (respondent-driven sampling)). Door middel van RDS worden deelnemers gevraagd om een vragenlijst in te vullen én door te sturen naar personen in hun sociale netwerk (vrienden, familieleden, kennissen, etc.).

Vragen?

Heeft u vragen, tips, complimenten en/of klachten over het BARAKA-panel? Of wilt u zich uitschrijven? Neem contact op via baraka-panel@rivm.nl. Meer informatie over het panel vindt u op onze website: https://www.rivm.nl/baraka-panel.