Vier vragen over het borstkankeronderzoek
In deze video van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, worden vier veelvoorkomende vragen over borstonderzoek beantwoord. Professor doctor Mireille Broeders legt onder andere uit waarom vrouwen pas vanaf hun vijftigste jaar een oproep voor een borstonderzoek krijgen en ze vertelt of er andere methodes zijn dan de borstfoto om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.
Een vrouw in een witte doktersjas staat achter medische apparatuur en bekijkt een mammografie op een groot beeldscherm. Hierop is een röntgenfoto van een vrouwenborst te zien.
Beeldtekst:
Waarom krijg ik pas vanaf mijn vijftigste een oproep?
Professor doctor Mireille Broeders, hoogleraar op de Faculteit der Medische Wetenschappen, staat in een gang met witte muren. Mireille is een witte vrouw van in de vijftig met kort, grijs haar.
MIREILLE BROEDERS: "We nodigen vrouwen uit vanaf 50 jaar omdat we weten dat de voordelen van het bevolkingsonderzoek dan opwegen tegen de nadelen. Voor vrouwen onder de 50 jaar is dat minder duidelijk. Deze vrouwen hebben namelijk nog veel meer klierweefsel in de borst en dat maakt het lastiger voor de radioloog om de foto goed te beoordelen. En daarnaast komt borstkanker ook minder vaak voor bij vrouwen onder de 50 jaar."
Beeldtekst:
Is er een andere methode dan de borstfoto?
MIREILLE: "Op dit moment is de borstfoto nog steeds de beste methode om borstkanker vroeg op te sporen. En daarmee ook de sterfte aan borstkanker terug te dringen. We weten dat een deel van de vrouwen het een ongemakkelijk en soms ook echt pijnlijk onderzoek vindt. En we zouden ook heel graag een andere methode willen bieden. Iets als een mamma-CT of een ademtest. Maar op dit moment zijn deze testen nog niet goed genoeg om in het bevolkingsonderzoek gebruikt te worden. Het zou natuurlijk het mooist zijn als we een methode kunnen vinden die net zo effectief is als de borstfoto en wel minder pijnlijk is. Maar die is er op dit moment nog niet."
Beeldtekst:
Kan zelfonderzoek een borstfoto vervangen?
MIREILLE: "Zelfonderzoek is een heel goede manier om te weten hoe je borsten voelen en hoe ze eruitzien. Het is zeker nuttig om dat te doen, zodat, als er een verandering is, je dat opmerkt en ermee naar de huisarts kan. Maar zelfonderzoek is geen screeningsonderzoek. En het zal er ook niet voor zorgen dat de sterfte aan borstkanker naar beneden gaat. Dus voor het bevolkingsonderzoek is het geen goede screeningstest. Maar voor jou zelf kan het wel een goede aanvulling zijn."
Beeldtekst:
Ik ben van geslacht veranderd. Kan ik meedoen?
MIREILLE: "Als je als vrouw geregistreerd staat en je bent tussen de 50 en 75 jaar, dan krijg je automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Als je niet als vrouw geregistreerd staat en je hebt toch de wens om deel te nemen, dan kan je dat melden bij het bevolkingsonderzoek en dan krijg je daarna ook een uitnodiging. Echter, als je je borsten hebt laten verwijderen, dan adviseren we niet om deel te nemen."
Beeldtekst:
Kijk voor meer informatie op www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl.
RIVM 2023
De zorg voor morgen begint vandaag
Het logo van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het logo van Bevolkingsonderzoek Nederland verschijnt.