In deze video over het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet u van uitnodiging tot uitslag hoe het onderzoek gaat.

Video

Evelien Dekker (maag-, lever- en darmarts bij UMC Amsterdam en hoogleraar gastro-intestinale oncologie) vertelt dat het aantal patiƫnten met darmkanker toenam. Vandaar dat het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2000 is opgestart. Zij gaat verder in op de inhoud van het onderzoek.
Meneer Verweij (fictief persoon) vertelt over zijn ervaring met het ontvangen en het gebruik van de ontlastingstest en zijn coloscopie.
Jaarlijks worden in Nederland 2,2 miljoen mannen en vrouwen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bent u tussen de 55 en 75 jaar oud, dan valt er automatisch een uitnodigingsbrief in de bus. U krijgt deze vooraankondiging als u 55 jaar bent geworden. Binnen enkele weken valt de paarse envelop met de ontlastingstest in de bus.
Leg papier in de wc. Draai het groene dopje los. Prik op 4 plaatsen in uw ontlasting. Stop het staafje terug en draai de dop vast.
De ontlastingstest van meneer Verweij komt aan in het laboratorium. Er wordt onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. De uitslag van het onderzoek wordt veilig en anoniem verwerkt. En per brief toegestuurd aan meneer Verweij.
Bij een gunstige uitslag hoeft u niets te doen.
Bij 4 op de 100 mensen wordt bloed in de ontlasting gevonden. Dat is een reden voor aanvullend onderzoek. Zoals bij meneer Verweij. Het onderzoek - de coloscopie - vindt kort daarop plaats.
Meer weten? Ga naar bevolkingsonderzoeknederland.nl