In Nederland is chlamydia de meest voorkomende bacteriële soaSeksueel overdraagbare aandoeningen.

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en kan ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm, bijballen, baarmoederhals en eileiders veroorzaken en bij vrouwen uiteindelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. Chlamydia kan, behalve door onbeschermd seksueel contact ook bij de geboorte worden overgedragen van moeder op kind (perinatale chlamydia).

Hoe vaak komt het voor?

In 2017 is bij 21.404 bezoekers van de Centra Seksuele Gezondheid de diagnose chlamydia gesteld. Het percentage positieve testen voor chlamydia nam de laatste jaren toe bij heteroseksuele mannen en vrouwen, maar bleef stabiel in 2017 (18,0 procent bij heteroseksuele mannen en 15,3 procent bij vrouwen) Bij mannen die seks hebben met mannen (MSMmannen die seks hebben met mannen) is het percentage positieve testen al jaren stabiel rond de 10 procent (zie figuur 1). Naar schatting zijn er 36.600 chlamydia diagnoses gesteld door huisartsen in 2016.

Thumbnail

Figuur 1: Aantal testen en percentage positieve testen voor chlamydia over de periode 2008-2017 (bron: Centra Seksuele Gezondheid).