Chlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening
): een seksueel overdraagbare aandoening. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Deze bacterie geeft meestal geen klachten en gaat vaak vanzelf weer over. Als je klachten hebt, is chlamydia goed te behandelen met antibiotica.
Hoe herken ik chlamydia?
De meeste mensen krijgen geen klachten als ze chlamydia hebben. Bij de helft van de mannen en tot 90% van de vrouwen geeft chlamydia geen klachten. Als chlamydia in de keel of in het laatste stukje van de darm zit, hebben mensen zelfs bijna nooit klachten.
Mannen die wel klachten krijgen, hebben bijvoorbeeld last van:
- Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
- Afscheiding uit de plasbuis
- Pijn in de balzak
- Jeuk of pijn bij de anus
- Slijmerige of bloederige afscheiding uit de anus, of diarree
Vrouwen die wel klachten krijgen, hebben bijvoorbeeld last van:
- Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
- Meer of andere afscheiding dan normaal
- Bloedverlies tussen menstruaties
- Pijn of bloedverlies bij seks
- Pijn in de onderbuik
- Jeuk of pijn bij de anus
- Slijmerige of bloederige afscheiding uit de anus, of diarree
Heel soms krijgen vrouwen ernstigere klachten door chlamydia. Dit gebeurt meestal als ze al chlamydia met klachten hebben. Een voorbeeld van een ernstigere klacht is een bekkenontsteking. Dit komt niet vaak voor. Iemand die meerdere keren chlamydia krijgt, heeft meer kans op ernstigere klachten door chlamydia op de langere termijn. Het RIVM heeft hier onderzoek naar gedaan.
Er is een hele kleine kans op verminderde vruchtbaarheid na een chlamydia-infectie met klachten. Recent onderzoek heeft laten zien dat vrouwen ook na een infectie met chlamydia evenveel kans hebben om zwanger te worden vergeleken met vrouwen die geen chlamydia-infectie hebben gehad. Het kan wel iets langer duren om zwanger te worden. Er bestaat ook een zeldzamere vorm van chlamydia: LGV (Lymphogranuloma venereum) (lymphogranuloma venereum). Deze infectie wordt veroorzaakt door een ander type van de chlamydiabacterie. Niet iedereen met LGV heeft klachten. De klachten zijn anders dan bij de meest voorkomende vorm van chlamydia, omdat de infecties bij LGV dieper in het lichaam zitten. Meer informatie hierover staat op de pagina LGV, een bijzondere vorm van chlamydia.
Hoe krijg ik chlamydia?
De chlamydiabacterie kan in de vagina, plasbuis, anus en keel zitten. Iemand met chlamydia kan de bacterie doorgeven aan een ander tijdens seks zonder condoom. De kans dat iemand chlamydia krijgt van orale seks is erg klein.
Hoe voorkom ik chlamydia?
Door een condoom te gebruiken tijdens de seks, zorg je ervoor dat je geen chlamydia krijgt. Ook zorgt een condoom ervoor dat je chlamydia niet kunt doorgeven aan een ander als je chlamydia hebt zonder dat je het weet. Heb je seks gehad zonder condoom, dan kun je chlamydia krijgen of een andere soa (seksueel overdraagbare aandoening ). Laat je adviseren door een arts.
Is chlamydia te behandelen?
Als je chlamydia hebt, is het goed te behandelen. Het is wel belangrijk dat je sekspartner of sekspartners ook weten dat zij chlamydia kunnen hebben. Zij moeten zich dan ook laten testen en behandelen. Dit zorgt ervoor dat je chlamydia niet aan elkaar blijft doorgeven. En dat niet nog meer mensen chlamydia krijgen. Het informeren van sekspartners kan anoniem via de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of huisarts.
Is chlamydia tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
Een zwangere met chlamydia kan de bacterie doorgeven aan de baby tijdens de bevalling. De zwangere zelf heeft door chlamydia een grotere kans op een ontsteking van het baarmoederslijmvlies na de bevalling. Zonder behandeling is er kans op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Tijdens de bevalling kan de baby chlamydia krijgen. Dit kan zorgen voor een oogontsteking en luchtweginfecties.
Een zwangere die denkt dat zij chlamydia heeft kan dit het beste bespreken met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog krijgen zwangeren een bloedonderzoek aangeboden op syfilis, hepatitis B en hiv (humaan immunodeficientievirus). Bij verhoogde kans op een soa moet een zwangere zich ook laten onderzoeken op andere soa’s. Als een zwangere een soa heeft, wordt ook de partner getest en eventueel behandeld.
Hoe vaak komt chlamydia voor in Nederland?
Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële soa in Nederland. In 2023 hadden van de mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid (CSG (Centrum Seksuele Gezondheid)) van de GGD 24.048 chlamydia. Hiervan had 33% klachten en 67% niet. Cijfers van de huisartsen lopen achter. In 2022 kregen ongeveer 42.400 mensen van de huisarts te horen dat ze chlamydia hadden.
Chlamydia komt het vaakst voor bij jongeren onder de 25 jaar. Ook komt het vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen. Bij mannen die seks hebben met mannen komt LGV, een zeldzamere vorm van chlamydia, vaker voor. In 2023 kregen 572 mannen via een CSG te horen dat ze LGV hadden. Dit was 22 procent meer dan in het jaar ervoor.
Video: Wat is chlamydia?
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.
Je krijgt chlamydia door seks met iemand die drager is.
Je kunt chlamydia voorkomen door een condoom te gebruiken.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt.
Meestal krijg je geen klachten, soms wel.
Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Een chlamydia-infectie kan vervelende gevolgen hebben, zoals chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en bijbalonsteking bij mannen.
Laat chlamydia behandelen.
Dan verklein je de kans op gevolgen en besmet je geen anderen.
Denk je dat je chlamydia hebt? Ga naar de GGD of je huisarts.
Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/chlamydia