Het RIVM onderzoekt het soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)-testgedrag van personen tussen de 16 en 34 jaar oud die seksueel actief zijn. Het onderzoek gaat over de invloed van psychologische kenmerken op de keuzes van mensen over condoomgebruik en testen op soa. De resultaten helpen het (seksuele) gedrag van mensen te verklaren en de verspreiding van chlamydia en andere soa te begrijpen. Hiermee kunnen we onze adviezen aan beleidsmakers verbeteren. 

Vragenlijsten

Voor dit onderzoek is een online vragenlijst ontwikkeld. Vragen die deelnemers krijgen gaan bijvoorbeeld over: 

  • Of je wel eens een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening) test hebt gedaan en waarom 
  • Hoe je denkt over het risico van chlamydia en gonorroe 
  • Hoe de personen om je heen denken over soa testen 
  • Wat je vindt van het gebruiken van condooms 

We onderzoeken of en hoe gedrag verandert over tijd. We stellen daarom (ongeveer) dezelfde vragen op verschillende momenten. Er zit zes maanden tijd tussen elke vragenlijst. Zo kunnen we vergelijken of het gedrag en de psychologische kenmerken in de loop van de tijd zijn veranderd. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten per keer. Deelnemers ontvangen een e-mail als het tijd is om de volgende vragenlijst in te vullen. Als dank voor deelname ontvangen deelnemers eenmalig een VVV Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer)-cadeaubon van 5 euro. 

Het onderzoek loopt van april 2024 tot juni 2025.  

Ik wil meedoen of meer informatie

Wie kunnen meedoen?

Aan het onderzoek kunnen mensen meedoen die tussen de 16 en 34 jaar oud zijn. Mannen die seks hebben met mannen, of vrouwen die alleen seks hebben met vrouwen kunnen niet meedoen aan dit onderzoek. Dit komt omdat het risico op soa en het testbeleid voor deze groepen mensen anders is. Deelnemende GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en vragen mensen die een afspraak willen maken voor een soa-test om mee te doen. Ook kunnen mensen zich aanmelden via de website van het RIVM. 

Privacy deelnemers 

Deelnemers geven het RIVM toestemming voor het verzamelen, gebruiken en bewaren van hun gegevens. Mailadressen gebruikt het RIVM alleen om mensen uit te nodigen voor het uitnodigen van deelnemers voor de volgende vragenlijst, of om een VVV-bon toe te sturen na afloop van de vragenlijst. Na afloop verwijdert het RIVM de gestuurde e-mails en mailadressen. Het RIVM koppelt het mailadres en de e-mails niet aan onderzoeksgegevens. Het RIVM verzamelt geen verdere persoonsgegevens.  

Het RIVM publiceert de resultaten van het onderzoek, bijvoorbeeld in wetenschappelijke tijdschriften en rapporten. Kijk voor meer informatie op de pagina over Privacy. 

Contact 

Wil je meer informatie over het onderzoek? Download dan de informatiebrief.  

Je kunt je vragen ook stellen door contact op te nemen met de onderzoekers via behaving@rivm.nl