Het RIVM onderzoekt de mogelijkheden van een test die mogelijk laat zien of iemand na een chlamydia-infectie meer risico loopt op onvruchtbaarheid.

Waarom testen op vruchtbaarheidsrisico’s?

Een chlamydia-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)(seksueel overdraagbare aandoening)). Chlamydia komt veel voor. Maar de kans op problemen, zoals onvruchtbaarheid, is erg klein. Het RIVM onderzoekt of mensen die deze problemen kunnen krijgen beter geholpen kunnen worden. Bijvoorbeeld met een test die de kans op onvruchtbaarheid na een chlamydia-infectie laat zien. Het RIVM onderzoekt de wensen van potentiële gebruikers van zo’n test. 

Panelgesprekken

Voor dit onderzoek voert het RIVM panelgesprekken met verschillende doelgroepen:

  • jonge mensen die een soa-test hebben gedaan
  • mensen met vruchtbaarheidsproblemen
  • zorgprofessionalsDe gesprekken gaan over hun ideeën, gedachten en meningen over een mogelijke toekomstige test. Tijdens het gesprek zijn er door de onderzoekers geluidsopnames en aantekeningen gemaakt. De geluidsopnames worden vernietigd zodra deze zijn uitgetypt. De panelgesprekken met jonge mensen zijn inmiddels uitgevoerd.

 Vragenlijstonderzoek

Ik wil meedoen of meer informatieVoor dit onderzoek voert het RIVM ook een vragenlijst uit onder jonge vrouwen* (18 – 25 jaar). Met dit onderzoek willen we erachter komen of vrouwen* behoefte hebben aan een test die het risico op onvruchtbaarheid door chlamydia bepaalt; hoe groot die behoefte is; waar de test aan moet voldoen. Vragen die deelnemers krijgen gaan bijvoorbeeld over:  

  • chlamydia en andere soa's in het verleden; 
  • kinderwens en zwangerschappen; 
  • kennis over chlamydia en verminderde vruchtbaarheid; 
  • meningen over testen naar chlamydia complicaties en de voor- en nadelen ervan.

De vragenlijst duurt 10 – 15 minuten om in te vullen. Bij alle informatie komt een nummer te staan, niet de naam of andere persoonlijke gegevens van deelnemers. De antwoorden worden niet doorgegeven aan anderen. De antwoorden zijn alleen toegankelijk voor de onderzoekers. Als dank voor deelname ontvangen deelnemers een VVV Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer)-cadeaubon van € 5.

Privacy deelnemers

Deelnemers geven het RIVM toestemming voor het verzamelen, gebruiken en bewaren van hun gegevens. Mailadressen gebruikt het RIVM alleen om mensen uit te nodigen voor het panelgesprek of om een VVV-bon toe te sturen na afloop van de vragenlijst. Na afloop verwijdert het RIVM de gestuurde e-mails en mailadressen. Het RIVM koppelt het mailadres en de e-mails niet aan onderzoeksgegevens. Het RIVM verzamelt geen verdere persoonsgegevens. 
Het RIVM publiceert de resultaten van het onderzoek, bijvoorbeeld in wetenschappelijke tijdschriften en rapporten. Namen van deelnemers worden nergens genoemd. Kijk voor meer informatie op de pagina over Privacy.

Contact

Wil je meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via TVC@rivm.nl.