In het najaar van 2019 startte het Centrum infectieziektenbestrijding  van het RIVM een nieuw onderzoek: het VITAL-onderzoek. Met dit onderzoek proberen we te achterhalen welke invloed leeftijd en veranderingen die ontstaan met veroudering hebben op de afweerreactie na vaccinatie. 

Waarom dit onderzoek?

Niet iedereen veroudert even snel. Daarom willen we kijken of er kenmerken te vinden zijn die voorspellen of het afweersysteem minder snel of juist sneller veroudert. Uiteindelijk willen we deze informatie gebruiken om vaccinatieprogramma’s te verbeteren zodat u ook op hogere leeftijd zo goed mogelijk beschermd bent tegen infectieziekten.
Om hier achter te komen, willen we graag beter weten hoe goed het afweersysteem van mensen van 65 jaar en ouder werkt in vergelijking met dat van mensen tussen de 25-49 jaar en 50-64 jaar. Ook kijken we naar het effect van andere factoren zoals algemene gezondheid. Deelname duurt in totaal 18 maanden, in deze periode zijn er 11 bezoeken gepland. 

Vaccinatie

Vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen tegen de ziekteverwekker (bacterie of virus) gaat maken. Deze antistoffen zorgen er samen met cellen van het afweersysteem voor dat de ziekteverwekker opgeruimd wordt. De geheugen cellen van het afweersysteem onthouden hoe de ziekteverwekker eruit ziet. Bij een volgende infectie met dezelfde ziekteverwekker kan het lichaam sneller en meer antistoffen aanmaken. 

Resultaten

Door de uitkomsten van de verschillende onderzoeken, waaronder het VITAL-onderzoek, te combineren hebben we door de tijd heen antwoord kunnen geven op verschillende vragen.  Bekijk hier de resultaten.

info in blok

Wat gebeurt er tijdens de bezoeken?

Tijdens twee van de bezoeken word je gevaccineerd, tegen griep (bezoek 1) en pneumokokken (bezoek 5). Er worden vragen gesteld over onder andere algemene gezondheid, levensstijl en kwaliteit van leven. Daarnaast meten we voor en na vaccinatie allerlei onderdelen van het afweersysteem in het bloed, speeksel, keel, neus en ontlasting. We meten bijvoorbeeld de hoeveelheid antistoffen en afweercellen in het bloed en de aanwezigheid van bacteriën en virussen in het speeksel, keel, neus en ontlasting.


Welke vaccins worden er gebruikt?

Het griepvaccin dat tijdens de studie gebruikt wordt is een vaccin met 4 verschillende griep virus stammen, de Influvax tetra. Dit vaccin wordt gebruikt in het vaccinatieprogramma. 
Het pneumokokkenvaccin is Prevenar 13, een vaccin dat beschermt tegen 13 verschillende types van de pneumokok bacterie, dit vaccin wordt gebruikt bij kinderen en ouderen.
Beide vaccins zijn geregistreerd voor gebruik in de leeftijdsgroepen van de deelnemers van de studie.

Financiering en goedkeuring van het onderzoek

Het VITAL-onderzoek is onderdeel van het VITAL-project. Dit VITAL-project is een Europees samenwerkingsverband van universiteiten, publieke organisaties en bedrijven. Het project wordt gefinancierd vanuit IMI Inovative Medicines Initiative (Inovative Medicines Initiative) (Innovative Medicines Initiative) een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en de Europese farmaceutische industrie. De medisch-ethische toetsingscommissie Medisch Ethische Commissie Utrecht, heeft dit onderzoek goedgekeurd.

Contact

Voor  vragen over het VITAL-onderzoek kunt u mailen naar VITAL-onderzoek@rivm.nl of u kunt ons bellen op 030 – 274 2400,  van maandag t/m vrijdag 9.00-16.00 uur.