Dientamoeba fragilis is een parasiet die in de darm kan voorkomen. De infectie komt regelmatig voor bij mensen van alle leeftijden. 

Wat is dientamoeba fragilis?

Dientamoeba fragilis is een parasiet die in de darm kan voorkomen. Een parasiet is een plant of dier die een andere plant, dier of mens  nodig heeft om te kunnen leven. De dientamoeba fragilis leeft van onze darminhoud en is daarom een parasiet. De infectie komt regelmatig voor bij mensen van alle leeftijden.

Ziekteverschijnselen

De meeste mensen hebben geen klachten. Klachten die kunnen voorkomen zijn buikpijn, diarree, misselijkheid en verstopping. Soms raken mensen snel vermoeid en hebben gewichtsverlies. Vooral kinderen tot 14 jaar kunnen klachten krijgen.

Besmetting en preventie

De parasiet zit in de ontlasting van mensen die besmet zijn. De tijd tussen besmet worden en klachten krijgen duurt meestal 7 tot 14 dagen. Iedereen kan besmet raken. Dientamoeba fragilis komt bij kinderen en volwassenen ongeveer evenveel voor. Er zijn geen vaccinaties of medicijnen om de infectie te voorkomen.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten:

  •     Was regelmatig uw handen met water en zeep
  •     Maak zeker één maal per dag het toilet schoon
  •     Maak het eten en drinken op een schone manier klaar
  •     Laat kinderen niet eten en drinken in de zandbak