Relatief veel meldingen over koperspiraaltje Ballerine: meld mogelijke bijwerkingen koperspiraaltjes bij MEBI

Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zijn tussen 24 januari 2020 en 19 januari 2021 in totaal 33 meldingen ontvangen over het koperspiraaltje IUBā„¢ BallerineĀ® MIDI. Dit koperspiraaltje is sinds april 2019 beschikbaar. In verhouding met het aantal meldingen dat MEBI heeft ontvangen over andere koperspiraaltjes zijn dit relatief veel meldingen over een specifiek koperspiraaltje. 

De meeste meldingen (31) kwamen van verloskundigen, gynaecologen en huisartsen en gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap bij vrouwen die een Ballerine koperspiraaltje hadden. Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld. Melders maken zich zorgen over de effectiviteit van dit spiraaltje.

MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje goed in de gaten houden. Daarom brengt MEBI hierover deze attendering uit met de oproep om mogelijke bijwerkingen of problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes te melden bij MEBI. Hoe eerder MEBI op de hoogte is van mogelijke bijwerkingen hoe eerder MEBI eventuele problemen met implantaten tijdig kan signaleren.

Na de uitzending van het consumentenprogramma RADAR van AVRO TROS op 25 januari jl. heeft MEBI meer meldingen ontvangen. Deze zijn niet meegenomen in de attendering. Deze meldingen worden momenteel beoordeeld door MEBI.

Lees het nieuwsbericht: RIVM: meld mogelijke bijwerkingen koperspiraaltjes bij MEBI

Gerelateerde onderwerpen