Transfer of PFASs detected in feed to edible products of food producing animals and possible animal health risks: part II: Laying hens and broilers.
Vanuit het nationaal plan diervoeder zijn poly- en perfluoralkyl stoffen (PFAS)-concentraties in maiskuil, graskuil, luzerne en vismeel onderzocht. In deze beoordeling is onderzocht wat de overdracht van PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen ) in het geanalyseerde voer naar commerciële legkippen en vleeskuikens is, wat de risico’s voor de gezondheid van commerciële legkippen en vleeskuikens na blootstelling aan met PFAS besmet voer zijn, en welke concentraties PFAS in het diervoeder aanwezig mogen zijn voordat maximumgehaltes (ML’s) in eetbare producten van commerciële legkippen en vleeskuikens overschreden worden. In deel I zijn deze vragen beantwoord voor het varken en in deel III voor melkvee en vleesrunderen.
Gerelateerde onderwerpen
-
-
Food and Nutrition
Every day we make choices about what we eat and drink. A healthy, safe, and sustainable diet is crucial for healthy aging and keeping the planet liveable. The RIVM (National Institute for Public Health and the Environment) is committed to promoting healthy, safe, and sustainable eating habits in the Netherlands. We investigate what works and what doesn't, map the latest scientific insights, and advise the government, professionals, and the public. In this way, we contribute to a healthier food environment. Click on the tiles below to learn more about specific topics.