Ipse de Bruggen, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, werkt met het programma Samen Fit. Dit programma richt zich op preventie en creëert een gezonde leefomgeving binnen én buiten. Ook gezonde en duurzame voeding valt hieronder. Hoe pakt Ipse de Bruggen dit als organisatie aan? Leer van en raak geïnspireerd door Ipse de Bruggen.

Doelgroep

Alle cliënten van Ipse de Bruggen, van mensen met een ernstig verstandelijke beperking tot cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Doel

Het bevorderen van een gezonde leefstijl en een betere levenskwaliteit door preventieve maatregelen op het gebied van voeding, beweging en ontspanning, met de nadruk op het belang van een gezonde leefomgeving als fundament voor duurzaam leven.

Missie en visie

Bij Ipse de Bruggen is gezondheid meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Een gezonde leefstijl bepaalt een groot deel van de kwaliteit van leven, ook voor mensen met een verstandelijke beperking.

Aanpak

Ipse de Bruggen werkt met het programma Samen Fit. Binnen dit programma staan samen bewegen, ondersteuning bij goede verzorging, samen nadenken over voeding en samen koken en een rookvrije omgeving centraal. Binnen dit programma vallen de initiatieven Wie is de Sjef en Heppie Fit.

Wie is de Sjef

Wie is de Sjef is een serie met korte kookfilmpjes voor cliënten van Ipse de Bruggen. Het doel is om koken leuk, laagdrempelig, gezond en toegankelijk te maken. Daarnaast is het doel om de tools die Samen Fit aanreikt meer bekend te maken, zodat nog meer cliënten en medewerkers hieraan deelnemen.  

Iedereen mag een filmpje opsturen waarin ze laten zien hoe ze koken. Uit alle inzendingen worden vijf ‘Sjefs’ geselecteerd. Deze vijf mensen worden gefilmd terwijl ze koken. Elk filmpje heeft een specifiek thema, zoals koken zonder pakjes of zakjes of waar komt mijn eten vandaan?

Aan het einde vindt een spannende finaledag plaats, waar alle Sjefs hun kookkunsten live mogen laten zien. Hier wordt een winnaar gekozen, die vervolgens doorgaat naar de landelijke finale om zich te meten met andere regionale winnaars.  

Hiermee probeert Ipse de Bruggen meer bewustwording te creëren op de volgende thema’s:

  • Gezonde keuzes maken: bewustwording en ondersteuning bij het maken van gezonde voedingskeuzes.
  • Hulp bij maaltijden: lukt het koken niet, vraag om hulp en dan komt er iemand helpen.  
  • Duurzame voeding: focus op minder verspilling, meer plantaardige opties en het gebruik van seizoensgebonden en lokale producten.

Heppie Fit

Heppie Fit is een programma van twaalf weken, waarin clienten en begeleiders één keer per week beweegles krijgen en één keer per week theorie. Zo leren de cliënten spelenderwijs en op hun eigen niveau meer over gezonde voeding en beweging.

Andere initiatieven

De keukens zijn binnen de organisatie speciaal ingericht voor het samen koken met cliënten. Het zijn speciaal aangepaste hoog-laag-keukens (het aanrechtblad is bijvoorbeeld verstelbaar). Ook is er een kookboek met beeld en iconen.  

Binnen Ipse de Bruggen zijn er naast Wie is de Sjef en Heppie Fit ook workshops over een gezonde leefstijl, bewegen en stress of leren koken. Regelmatig zijn dit kookworkshops om cliënten en medewerkers nog meer te betrekken.

Onderzoek

Literatuuronderzoek

In de aanpak zitten meerdere elementen die volgens het Wat Werkt Dossier Gezonde en Duurzame Voeding (link) werken of veelbelovend zijn, waaronder:

  • Extra voedingsassistentie bij het eten, en opleiding en trainingsprogramma’s daarover voor het personeel, kan voedselverspilling en overproductie verminderen. Energie- en eiwitinname verbeterde ook, in studies waarin het effect daarop werd onderzocht.  
  • Het verduurzamen van de voedselinkoop door korte ketens verlaagde de milieubelasting, daarnaast draagt duurzame inkoop bij aan het verminderen van voedselverspilling .
  • Het aanpassen van eigenschappen, via het verstrekken van informatie over duurzame en gezonde voedselkeuzes in verschillende settings, liet gemengde effecten zien, voor het stimuleren van duurzame en gezonde voedselconsumptie zijn de resultaten veelbelovend.

Eigen onderzoek

  • Literatuur: Evidence-based programma’s zoals GOUD tonen aan dat gecombineerde leefstijlinterventies effectief zijn in het bevorderen van gezondheid en welzijn in de gehandicaptenzorg.
  • Evaluatie: Procesevaluaties laten zien dat cliënten enthousiast meedoen aan activiteiten en dat medewerkers de programma’s goed uitvoerbaar vinden.

Succesfactoren

De volgende factoren dragen bij aan het succes van het programma Samen Fit:

  • De structurele inbedding binnen Ipse de Bruggen, ondersteund door de Raad van Bestuur.
  • De praktische aansluiting op de wensen van cliënten en medewerkers.
  • Fondsenwerving en de steun van st. Vrienden van Ipse de Bruggen, waarmee belangrijke materialen zijn aangeschaft.
  • Belangrijkste aandachtspunt: “aandacht is Goud”, help de locaties, cliënten en medewerkers waar zij dit nodig hebben. Bezoek locaties en ga met medewerkers in gesprek.