Het RIVM onderzoekt hoe de zorg duurzamer kan worden, met als doel een zorgsysteem dat goed zorgt voor zowel de mensen als de wereld om ons heen.  Ook bieden we handvatten en praktijkvoorbeelden om aan de slag te gaan. 

Wat is duurzame zorg? 

Het RIVM verstaat onder duurzame zorg: zorg die niet alleen goed is voor de mensen die het nodig hebben, maar ook het milieu niet meer belast dan nodig. Het gaat om het vinden van een evenwicht tussen het leveren van goede zorg en het verminderen van de impact op het milieu. Denk aan het verminderen van afval van medische hulpmiddelen of het beter recyclen van materialen. Of het verbeteren van de leefomgeving van een zorginstelling, bijvoorbeeld door gezondere voeding voor patiënten in een ziekenhuis. Of meer groen in het ziekenhuis door meer planten in het gebouw.  

Wat doet het RIVM? 

Het RIVM onderzoekt onder andere hoe groot de ‘milieuvoetafdruk’ is van de zorg. Ook geven we adviezen hoe ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties duurzamer kunnen werken. We publiceren onder andere praktijkvoorbeelden en rapporten over onze onderzoeken (link). Bekijk ook onze lopende onderzoeken (link). 

 


Contact

Voor vragen en contact, mail naar duurzamezorg@rivm.nl