Jongeren hadden in maart 2024 even vaak lichamelijke klachten als in december 2023. Dit zijn de resultaten van het 11e kwartaalonderzoek van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Jongeren konden aangeven hoe vaak ze in de 4 weken voor het invullen van de vragenlijst last hadden van:
- buik- of maagklachten,
- hartkloppingen,
- hoofdpijn,
- duizeligheid,
- overgevoeligheid voor licht en geluid,
- spier- of gewrichtsklachten,
- hoesten of keelklachten,
- prikkelbaarheid of irritatie,
- geheugen- of concentratieproblemen,
- slaapproblemen en
- moeheid.
Evenveel lichamelijke klachten
Van de jongeren had 55% lichamelijke klachten in de 4 weken voor het invullen van de vragenlijst. Dat is evenveel als in december 2023. Welke lichamelijke klachten jongeren ervaren blijft ook grotendeels gelijk. In maart 2024 namen hoesten, slaapproblemen en vermoeidheid iets af vergeleken met 3 maanden eerder. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid, 33% van de jongeren had hier vaak last van. Hartkloppingen komen het minst voor (6%) (zie grafiek).
Jongeren die stress ervaren hebben een grotere kans op 1 of meer lichamelijke klachten. Jongeren in de leeftijdsgroep 18-25 jaar hebben vaker lichamelijke klachten dan jongeren van 12-17 jaar. Ook het hebben van een hulpvraag, mentale klachten hebben of (emotioneel) eenzaam zijn hangt samen met lichamelijke klachten.