Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar houdt 5% langdurig klachten na een coronabesmetting. Dit blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van december 2023. De resultaten van dit onderzoek zijn onderdeel van het Gezondheidsonderzoek COVID-19.

Het Netwerk GOR publiceert op deze pagina elk kwartaal een samenvatting van de belangrijkste resultaten uit vragenlijstonderzoek en gegevens van huisartsen. Het doel is om de gemeenten, provincies en de nationale overheid informatie te geven die hen helpt om beleid te maken.

Samenvatting meetronde 10, december 2023

In december 2023 zijn jongeren van 12 tot en met 25 jaar onderzocht. Daarnaast vond er een meting plaats onder volwassenen. Hieronder staan de belangrijkste resultaten over jongeren.

5% houdt langdurig klachten na coronabesmetting 

Van de jongeren geeft 5% aan dat ze nog lang last hebben van klachten na een coronabesmetting. Dit staat ook wel bekend als post-COVID of Long COVID. Een vijfde van deze jongeren voelt zich hierdoor in het dagelijks leven heel erg beperkt. Bij 9% van de jongeren houden de klachten al 2 tot 3 jaar aan en 30% zegt dat hun klachten 1 tot 2 jaar geleden begonnen. Van de jongeren die klachten hebben zegt 39% dat de huisarts hen een diagnose heeft gegeven. Daarnaast is het 44% zo dat zij zelf of mensen die hen goed kennen denken dat ze post-COVID hebben. In juni 2023 vertelden jongeren met post-COVID over hoe deze klachten invloed hebben op hun leven: Ervaringen post-COVID

Kleine veranderingen in de gezondheid van jongeren

De meting van december 2023 laat kleine veranderingen zien in de gezondheid van jongeren. Ongeveer evenveel jongeren geven aan dat ze psychische klachten hebben (37% vergeleken met 35% in september). Er komen nog steeds meer jongeren bij de huisarts met angstige gevoelens dan voor de coronapandemie (2019), maar het verschil met 2019 is kleiner dan vorig kwartaal. Het aantal contacten met de huisarts rondom zelfdodingsgedachten of –pogingen (hoewel nog steeds hoger) lijkt wel weer langzaam terug te keren naar wat het voor de coronapandemie was. Verder voelt het grootste deel van de jongeren (79%) zich meestal gelukkig.

Veel zorgmedewerkers merken nog gevolgen van corona

Van de zorgmedewerkers die de vragenlijst invulden (9% van het totaal aantal deelnemers) merkt ruim driekwart (78%) nog gevolgen van de coronapandemie in hun werk. Zo zien ze in hun dagelijkse werk nog veel patiënten met corona of langdurige klachten na corona. Zorgmedewerkers zien dat mensen nog angstig zijn voor een coronabesmetting. Ook zijn in de zorg gewoonten of manieren van werken sinds de pandemie gebleven, zoals het dragen van mondkapjes of thuiswerken bij een verkoudheid of coronabesmetting en geen handen meer schudden. Daarnaast is ook de werkdruk nog hoog, onder andere door inhaalzorg en collega's met post-COVID.

Aanpak kwartaalonderzoek jongeren 

Het kwartaalonderzoek bestaat uit gegevens van 2 bronnen: het vragenlijstonderzoek naar mentale en lichamelijke gezondheid en de huisartsengegevens. Tussen 11 en 22 december 2023 vulden 4.919 jongeren (12-25 jaar) een vragenlijst in. De gegevens van huisartsen (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn) gaan over kinderen en jongeren (0-24 jaar) in de periode van oktober tot en met december 2023. Huisartsen houden bij met welke gezondheidsklachten en aandoeningen mensen in hun praktijk komen.

Komende en eerdere metingen 

Dit kwartaalonderzoek wordt sinds september 2021 elke 3 maanden gedaan. Bekijk oudere resultaten op de pagina Eerdere metingen. De volgende meting onder jongeren staat gepland voor maart 2024.