Door hout te verbranden in een houtkachel, open haard of barbecue komt houtrook vrij. In houtrook zitten verontreinigende stoffen die zo in de lucht terecht komen. Dit is slecht voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. De luchtkwaliteit wordt bepaald door hoeveel verontreinigende stoffen er in de lucht zitten. De hoeveelheid verontreinigende stoffen kan sterk verschillen tussen verschillende typen kachels, het gebruikte hout en tussen gebruikers. Mensen kunnen zowel in huis als daarbuiten met houtrook in aanraking komen en overlast ervaren. Óf en in welke mate houtrook effect op de gezondheid heeft, hangt af van de blootstelling, fysieke gestel en samenstelling van de rook.

Over houtrook

Door het gebruik van een houtkachel, open haard of barbecue komen er verontreinigende stoffen in de lucht. Dit is slecht voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Mensen kunnen in en buitenshuis daarmee in aanraking komen.

Stookalert

Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit kunnen wij een stookalert afgeven. In dat geval adviseren we om geen hout te stoken. Op die momenten niet stoken, voorkomt verergering van gezondheidsklachten.

Publicaties

Het RIVM publiceert onderzoeksresultaten over houtstook en de effecten op de gezondheid.