10. Verhalen en ervaringen van 75-plussers over de regie over het eigen leven

Francien en Anna

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Een groot deel van de 75-plussers kan zonder moeite regie voeren over hun eigen leven. Zij ervaren mogelijkheden om te leven op een manier die bij hen past, ook als zij te maken krijgen met een ziekte of beperking. Echter, een deel van de ouderen heeft moeite de regie te (blijven) voeren en passende oplossingen te vinden voor hun situatie. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Het verhaal van Francien (85) laat zien hoe zij haar leven inricht:

“Zeventien jaar geleden kwam ik hier wonen. Het is een koopwoning midden in het centrum. Een bewuste keus, zo heb ik alles dichtbij en blijf ik onder de mensen. Voordat ik hier kwam wonen, belde ik met de gemeente om te informeren naar het verenigingsleven. Ik sloot mij aan bij de fietsclub, koersbal, volksdansen en de studiekring. (…) De mensen met wie ik destijds graag fietste en koffie dronk, durven niet meer. Ze zijn bang om te vallen. Ik mis dit wel heel erg. Ook de studiekring is behoorlijk uitgedund. Vroeger was dit een keer in de 14 dagen, nu is het helaas nog maar één keer per maand.

Omdat ik toch wat sociale contacten mis, heb ik via de gemeente contact gezocht met een sociaal werker. Die mevrouw (…) gaat kijken of ze mij aan iemand kan koppelen. Gewoon iemand die ook zin heeft in een praatje en een kop koffie. Of iemand die zin heeft in een uitstapje. (…) Twee à drie keer per jaar ga ik op vakantie. Ik boek dan een busreis, vaak met allerlei leuke activiteiten onder begeleiding van een gids. Voorheen deed ik dit soort dingen met mijn vriend. Tegenwoordig doe ik dit alleen. Dat is jammer, ik mis de napret. De ervaring en herinnering delen is vaak net zo leuk als de reis zelf. (…)”

Ook Anna (101) vertelt hoe ze haar leven inricht op een manier die bij haar past:

“Ondanks mijn hoge leeftijd woon ik nog zelfstandig en heb ik nauwelijks hulp nodig. Ik ben altijd gezond geweest en kan daardoor goed in beweging blijven, in en rond het huis. (…) Om de 14 dagen komt er een huishoudelijke hulp. Dat heeft mijn zoon een paar jaar geleden geregeld. (…) Ik zou het nog wel kunnen hoor. Het wordt hier ook niet zo vies, ik ben maar alleen en houd alles goed bij. Het bed verschonen en de was doe ik nog steeds zelf. (…)

Iedere week speel ik Rummikub met twee vrouwen uit het dorp (…). Daar ga ik op de fiets heen. Als ik ga wandelen, neem ik mijn stokken (nordic walking, red.) mee, anders doen mijn benen pijn. Ik loop niet te ver meer, want ik moet ook nog terug! Meestal kom ik onderweg wel iemand tegen om even mee te praten en rust ik ondertussen uit. (…)

Niet alle kinderen wonen hier in de buurt. Ik heb altijd veel met de trein gereisd om ze te bezoeken. Dat zou ik nu niet meer durven. Tot een paar jaar geleden ging ik ook nog op vakantie, met de bus via de ouderenbond. Ik ben een paar keer naar Oostenrijk geweest en ook bij de grens met Rusland. Nu wandelen wat moeizamer gaan, doe ik dat niet meer.”

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 1: Goede ondersteuning en zorg thuis.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Thuiskomen is ook fijn – Francien (85). 4-4-2019 (bewerkt).

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Het eeuwige leven - Anna (101). 2-5-2019 (bewerkt).