34. Verhalen over hoe ouderen zichzelf voorbereiden op de woonsituatie als ze afhankelijker worden

Piet, Ricky

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Ouderen gaan verschillend om met zichzelf voorbereiden op hun woonsituatie als ze afhankelijker worden. Een deel van de ouderen zorgt voor woningaanpassingen of verhuist naar een meer geschikte woning, of wil dit gaan doen. Een ander deel van de ouderen wil zich (nog) niet voorbereiden of vindt het moeilijk om zich voor te bereiden op de woon situatie als ze afhankelijker worden. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Piet (78) en Ricky (75) vertellen over hun woning en de aanpassingen. Piet (78):

"Sommige mensen wachten naar mijn idee te lang met verhuizen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld de trap niet meer op. Wij zijn verhuisd rond ons 55e. In deze woning kunnen we in principe blijven wonen. We slapen op de begane grond. De auto parkeren we naast het huis, voor de boodschappen en mijn golfspullen. We hebben bewust gekozen voor deze plek vanwege de stand van de zon. Het is een praktisch en licht huis. Van een aantal buren hebben we een sleutel. Het contact wordt wel wat oppervlakkiger. In het begin organiseerden wij gezellige bijeenkomsten, maar niemand nam dat over. Jammer dat de tweeverdieners zo druk zijn. Maar als er iets is, kunnen we op elkaar aan."

Ook Ricky (75) heeft zich voorbereid op haar situatie, zodat haar woning past bij haar huidige leven:

"Ondanks mijn slechtziendheid en epilepsie heb ik nog tot mijn 70e als verpleegkundige gewerkt. Ook thuis en onderweg in het OV openbaar vervoer (openbaar vervoer) red ik me prima, met de juiste hulpmiddelen. (…) Ik woon al 36 jaar in dit huis en heb het zo ingericht dat ik hier kan blijven wonen. Tegen een verzorgingshuis heb ik een enorme aversie. Ik zou mijn hele zelfstandigheid moeten opgeven en nog maar weinig eigen inbreng hebben. (…) 

Op aanraden van mijn neuroloog heb ik een cursus valpreventie gedaan. En ik heb mijn badkamer laten vervangen: het bad heeft plaatsgemaakt voor een inloopdouche. Aanpassingen zoals beugels zijn nog niet nodig. Verder komt er sinds vier jaar één keer per week een huishoudelijke hulp. Ik heb haar aangevraagd via het Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning)-loket van de gemeente. (…) Twee van mijn drie dochters wonen in Amsterdam, ik zoek ze vaak op met de bus en trein. Gelukkig is er voor mijn huis een bushalte. Mijn kinderen vinden het wel
spannend. Zelf heb ik er geen moeite mee: ik zie genoeg. Ik heb veel energie en doe graag leuke dingen met mijn kleinkinderen!”

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 3: Wonen.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Ik zie genoeg – Ricky (75). 27-8-2020 (bewerkt).
Mijnkwaliteitvanleven.nl. Ik ga altijd fluitend naar het ziekenhuis – Piet (78). 8-12-2020
(bewerkt).