Link National Node on Health Information
Wie is het Nationaal Knooppunt?
Het Nationaal Knooppunt Internationale Gezondheidsinformatie (in het Engels: National Node on Health Information, kortweg "the Node") bestaat uit Nederlandse instituten en instellingen die zich bezig houden met gezondheidsdata en informatie in internationaal verband. Het kernteam bestaat uit RIVM (penvoerder), CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg). Daarnaast zijn stakeholders aangesloten die niet direct bezig zijn met deze data, maar deze gebruiken (bijvoorbeeld voor beleidsontwikkeling) of randvoorwaarden scheppen voor gebruik (zoals standaardisering). De Node heeft en verbindt kennis en ervaring over de gehele breedte van het publieke gezondheidsdomein, over de gehele informatiepiramide (waar andere initiatieven bijvoorbeeld gericht zijn op data) en houdt overzicht over informatiestromen tussen nationaal en internationaal niveau, met als specialisatie internationaal vergelijkbare informatie.
Hoe is het Nationaal Knooppunt georganiseerd?
Het vormgeven en concretiseren van de doelen en activiteiten is aan de deelnemers van het Nationaal Knooppunt. Deze zijn georganiseerd in 3 schillen:
1) Organisaties die in brede zin met volksgezondheidsinformatie bezig zijn, het ‘Kernteam’:
- Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Zorg (RIVM, penvoerder)
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel)
2) Organisaties die zich bezig houden met internationale gezondheidsinformatie-activiteiten, maar met name op een bepaald onderdeel, de zogenaamde ‘aangesloten leden’ (deze lijst kan in de toekomst worden uitgebreid):
- Erasmus MC
- Health RI
- Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
- Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
- Perined
- Population Health Data NL
- Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
- Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek opgericht (TNO)
- Trimbos-instituut
- Universitair Medisch Centrum Groningen
- Veiligheid.nl
- Zorginstituut Nederland (ZIN)
- Onderzoeksnetwerken die internationaal actief zijn in uitwisseling van volksgezondheidgegevens (voor zover ze nog niet in bovenstaande instellingen en instituten vertegenwoordigd zijn).
3) Stakeholders die niet direct bezig zijn met data, maar ze gebruiken of randvoorwaarden scheppen voor gebruik, de zogenaamde ‘contextuele leden’ (ook deze lijst kan in de toekomst worden uitgebreid):
- Ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport): MEVA (opdrachtgever)
- Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
- ZonMw (ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen )
- NL Collaborating Centre for the WHO (World Health Organization ) Family of International Classifications (WHO-FIC (WHO Collaborating Centre for the Family of International Classifications))
- Expertcommunity Secundair Datagebruik
- Consortium de Staat van Volksgezondheid en Zorg
- Deze lijst is in ontwikkeling, andere organisaties die geïnteresseerd zijn in internationaal gegevens en vergelijkingen zijn welkom aan te sluiten.
Modus Operandi Knooppunt
De focus van het Knooppunt ligt op coördinatie van kennis en verbinden van de leden. Tegelijkertijd streven de leden van het knooppunt er naar om praktisch te werk te gaan en, in overleg met de opdrachtgever, concrete bijdragen te leveren. Het Knooppunt zal communiceren via MS (Multiple Sclerose ) Teams, email, videoconferentie en fysieke bijeenkomsten. Het RIVM organiseert en faciliteert de communicatie, d.w.z. het RIVM zal in geval van een bijeenkomst de agenda leveren, notuleren en zorgen voor een voorzitter, in afstemming met het kernteam.
Modus Operandi opdrachtgever
De opdrachtgever (VWS MEVA) spant zich in om andere beleidsdirecties op de hoogte te houden van de activiteiten van het Nationaal Knooppunt en daar waar nodig om input te vragen.