Voor het eerst is beschreven dat het zikavirus langer dan een maand na ziekte via seksueel contact overgedragen kan worden van mannen naar vrouwen. Het RIVM past daarom het advies om seksuele overdracht van het zikavirus te voorkomen aan. De termijn voor mannen wordt uit voorzorg verlengd van één naar twee maanden.

Het aangepaste advies is:

  • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een partner hebben die zwanger is of zwanger wil worden, wordt geadviseerd minstens twee maanden een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
  • Om de ziekte bij een partner (m/v) te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst, geadviseerd om uit voorzorg twee maanden een condoom te gebruiken bij seksueel contact.


In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet van afgelopen week wordt beschreven dat een man zijn vrouw heeft besmet tussen de 34 en 41 dagen na terugkomst uit de Caraïbische regio. De man werd tijdens de reis ziek, de vrouw is later via seksueel contact besmet geraakt. Dit is de eerste keer dat zo’n lange termijn tussen ziekte en besmetting beschreven is. Tot nu toe was de langste termijn tussen ziekte en besmetting van een partner 19 dagen. Overigens, gezien het intensieve reizigersverkeer en beperkt aantal meldingen wordt de kans dat mensen na meer dan een maand via seksueel contact nog besmet raken met het zikavirus als heel klein geschat.