Deskundigen zijn van mening dat het onwaarschijnlijk is dat het Schmallenbergvirus van dier op mens overgedragen kan worden, Zij onderschrijven het belang van een onderzoek om dit met zekerheid uit te kunnen sluiten. Het RIVM organiseerde op 15 februari een deskundigenberaad over het Schmallenbergvirus. Deelnemers aan dit overleg waren zowel deskundigen op humaan als veterinair gebied.

Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus. Daarom is nog weinig bekend over de effecten van dit virus op de mens. De virussen waar het Schmallenbergvirus het meest op lijkt, worden meestal overgedragen door knutten (kleine insecten) en zijn voor mensen ongevaarlijk. De deskundigen concluderen daarom dat het Schmallenbergvirus waarschijnlijk niet overgedragen kan worden van dier op mens.

Om uit te sluiten dat het Schmallenbergvirus mensen kan infecteren start het RIVM binnenkort onderzoek onder veehouders en dierenartsen. Deze mensen komen waarschijnlijk het meest in aanraking met het Schmallenbergvirus. Het RIVM verwacht niet dat mensen besmet raken met dit virus. Mocht het virus toch wel mensen kunnen infecteren, dan zou dat bij deze groep te zien moeten zijn. Het onderzoek zal naar verwachting in maart starten. De eerste resultaten van het onderzoek worden vervolgens in april verwacht.

Het advies van het deskundigenberaad is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.