Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribisch gebied. Het zikavirus kan aangeboren afwijkingen veroorzaken, waaronder microcefalie (kleine schedelomvang). Hoewel de internationale noodsituatie door de WHO (World Health Organization ) is opgeheven, blijft alertheid voor zikavirus noodzakelijk. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden moeten nog steeds rekening houden met het zikavirus wanneer zij op reis willen gaan. Het RIVM zet de reisadviezen voor gebieden waar zikavirus voorkomt nogmaals op een rij.
Reisadvies
Zwangere vrouwen die naar een land willen reizen met een hoog risico om zikavirus op te lopen, wordt aangeraden dit uit te stellen tot na de zwangerschap. Vrouwen die zwanger willen worden en naar een land reizen waar zikavirus voorkomt, wordt geadviseerd om de zwangerschap uit te stellen tot minimaal 1 maand na terugkomst. Meer informatie is te vinden op de pagina Zikavirus en zwangerschap.
Seksueel contact
Het zikavirus kan sporadisch via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in het sperma gevonden. De kans om zo besmet te raken met het zikavirus wordt echter als heel klein ingeschat. Om deze besmetting helemaal te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest met een hoog risico om zikavirus op te lopen, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken. Zeker wanneer zij seks hebben met een zwangere vrouw. Kijk ook op de pagina Zikavirus en zwangerschap.
Zikavirus
Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug, of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Een infectie met zikavirus verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.