Waar komt het zikavirus voor?

Het zikavirus  verspreidt zich  via de gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti). Dit is een (sub)tropische muggensoort. Het zikavirus komt voor in Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het zuidelijke deel van Noord-Amerika, het Caribisch gebied en de landen in en rond de Indische Oceaan.
In Nederland zijn er tot nu toe alleen importgevallen van zikavirusinfectie bekend. Omdat de gelekoorts- of denguemug (Aedes aegypti) niet van nature voorkomt in Nederland, is de kans op verspreiding van het zikavirus te verwaarlozen.

Half oktober 2018 maakte de WHO bekend te stoppen met het bijhouden van haar landenoverzicht en classificatie van landen waar  zikavirus voorkomt.  Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering houdt per land bij waar mensen een verhoogd risico lopen op besmetting met het zikavirus.

Informatie reizigers voor vertrek

Elke reiziger naar een (sub)tropisch land, in het bijzonder zwangere vrouwen, krijgt het advies om voorafgaand aan de reis naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies over tropische infecties, zoals malaria en zikavirusinfectie.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat meer informatie over ziekten op reis (zoals zikavirus) en hoe deze kunnen worden voorkomen. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij u naar het reizigersspreekuur van bijvoorbeeld uw GGD.

Advies voor teruggekeerde risicogroepen

 
Risicogroep/Risico Landen met een verhoogd risico op besmetting met zikavirus (zie LCRLandelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering-website)  Overige landen


Zwangere vrouwen

Bespreek de gemaakte reis met (huis-)arts of verloskundige zodat eventueel getest kan worden of een besmetting met het zikavirus heeft plaatsgevonden. Geen maatregelen nodig
Vrouwen met zwangerschapswens

Voor vrouwen met een zwangerschapswens is het advies de eerste maand na terugkeer te voorkomen dat u zwanger wordt. Gebruik in ieder geval een maand lang een condoom en/of andere anticonceptie.

Geen maatregelen nodig.

Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens

Ter voorkoming van seksuele overdracht krijgen mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens het advies om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken. Geen maatregelen nodig