Bij een 52-jarige Nederlandse man is Mexicaanse griep vastgesteld. Hij wordt behandeld met virusremmers (productnaamTamiflu) en is aan de beterende hand. De man keerde op 6 mei met KLM Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) vlucht KL 686 terug uit Mexico. Het RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant.

Aangezien de man mogelijk besmettelijk was tijdens zijn terugvlucht worden medereizigers die in zijn nabijheid zaten (twee rijen ervoor en twee rijen erachter) door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) benaderd. Zij worden geïnformeerd over hoe zij moeten handelen bij klachten, ook worden virusremmers voorgeschreven. Ook de overige passagiers van deze vlucht zullen op de hoogte gebracht worden. Verdere maatregelen zijn voor hen niet nodig. Nauwe contacten in zijn directe thuisomgeving worden geïnventariseerd en indien nodig preventief behandeld.

Eerdere besmettingen in Nederland met dit griepvirus betroffen een 3-jarig kind en een 53-jarige vrouw die in Mexico waren geweest en na terugkomst in Nederland ziek werden. Zij zijn inmiddels weer hersteld. Tot nu toe is bij geen van hun contacten Mexicaanse griep vastgesteld. De drie Nederlandse patiënten hebben onderling geen contact gehad.

Mensen die binnen 7 dagen na terugkomst uit Mexico koorts en griepachtige verschijnselen krijgen moeten contact opnemen met de huisarts.

Meer informatie over de Mexicaanse griep is te vinden op de website van het RIVM en op http://www.postbus51.nl/ of via 0800 - 1351